Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 06:25

Ciumarca satului Șiroca

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Vineri, 2 decembrie 2022 Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a poposit în satul Șiroca, filie a parohiei Marga, județul Mehedinți.

 

Aici, chiriarhul mehedințean a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. La finalul Liturghiei, ierarhul a citit rugăciuni speciale pentru izbăvirea de boli molipsitoare precum și rugăciunile rânduite de Sfântul Nicodim de la Tismana pentru a se citi la Ciumarcă, devenind deja tradiție ca în vinerea de dinaintea prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae să fie prăznuită ,,Ciumarca” în satul Șiroca, sărbătoare instituită de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana.

Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim i-a îndemnat pe credincioși să sporească rugăciunea „mai mult ca oricând” și a subliniat importanța rugăciunii obștești mai ales în vreme de încercări.

Răspunsurile liturgice au fost date de către psalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Ciumarca este o tradiție veche care se mai păstrează doar în satele de munte ale județului Mehedinți. Sărbătoarea este legată de una dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii, cea de ciumă, cunoscută şi sub numele de moartea neagră. 

Pandemia ar fi izbucnit în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347. Cel mai probabil, ea a ajuns în zonă prin intermediul corăbiilor, care făceau comerţ intens în acea vreme. Scrierile veacului şi cercetările ulterioare arată că o treime din populaţia mondială a pierit de această molimă.

Cu toate acestea, pe meleagurile noastre, numeroşi oameni au fost tămăduiţi prin lucrarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicodim a trecut prin satele mehedințene și văzând suferinţa celor care erau bolnavi de ciumă, se ruga pentru ei, iar aceştia, prin post şi rugăciune, se vindecau. Sfântul Nicodim a rânduit pentru fiecare sat o zi de vineri în care să se săvârşească Sfânta Liturghie la intrarea în localitate şi apoi să se citească rugăciunile de îndepărtare a bolilor molipsitoare.

Astfel, în fiecare sat din zona de munte a Mehedinţiului se sărbătoreşte și azi Ciumarca, zi de rugăciune obştească, pentru ca Dumnezeu să îi ferească pe locuitori de toate bolile sufleteşti şi trupeşti. Ciumarca a devenit pentru fiecare sat un al doilea hram.

În timp ce majoritatea zilelor de prăznuire de peste an sunt aghiocentrice, având în mijloc imaginea unuia sau mai multor sfinţi, Ciumarca şi-a croit o altă cale către celebrarea religioasă.

Citit 868 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 21:31

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube