Duminică, 18 Septembrie 2022 18:33

Slujba de târnosire a paraclisului universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ziua de 18 septembrie a acestui an, în care se face pomenirea trecerii la cele veșnice, în chip martiric, a părintelui profesor Ilarion V. Felea, ocrotitorul spiritual  al așezământului teologic arădean, a fost încununată cu slujba de târnosire a capelei Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, eveniment înscris în programul dedicat aniversării Bicentenarului Teologiei Arădene (1822-2022).

După ce în anul 2004, prin osteneala părintelui Cristinel Ioja și, mai apoi, a părintelui Ștefan Negreanu, au fost finalizate lucrările de înălțare a bisericuței de lemn, capela fiind atunci binecuvântată de Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, pentru a se putea săvârși sfintele slujbe și practica studenților teologi, acum, după finalizarea lucrărilor de pictură a fost săvârșită slujba de târnosire în prezența mai multor ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei; Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; Preasfințitul Părinte Luchian, Episcopul Ortodox Sârb al Ungariei și Administrator de Timișoara; Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar Arhiepiscopiei Aradului; Preasfințitul Părinte Daniil Densușeanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Evenimentul a debutat cu întâmpinarea ierarhilor, continuându-se cu slujba de binecuvântare a lucrărilor de restaurare exterioară și interioară a clădirii Facultății de Teologie, iar mai apoi cu rânduiala târnosirii.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită la altarul de vară din curtea interioară a Facultății de Teologie în prezența oficialităților locale, centrale și județene, a conducerii Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a multor preoți, studenți și credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultății, dirijat de Pr. lect. dr. Tiberiu Ardelean.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Mitropolit Ioan a evidențiat câteva trăsături desprinse din conținutul tematic al evangheliei duminicii de după Înălțarea Sfintei Cruci: „După praznicul închinat Înălțării Sfintei Cruci, astăzi rămânem în sărbătoare, căci ne-am adunat aici la o altă sărbătoare a Mitropoliei Banatului, târnosirea paraclisului universitar al Facultății de Teologie , precum și la slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare realizate în incinta acestui așezământ teologic. Din cuvintele Sfintei Scripturi, Dumnezeu ne arată cum Fiul Său răstignit pe Cruce a omorât moartea. Acesta nu s-a luptat cu popoare sau armate, ci cu moartea însăși. De aceea, El însuși ne-a chemat să ne luăm crucea, adică să ne luăm viața și conștiința noastră și să-i urmăm lui, prin lepădarea de păcat și săvârșirea faptelor bune. Astfel, prin El și cu el vom birui și noi moartea”.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor adormiți în Domnul, pentru părintele profesor Ilarion V. Felea, pentru ceilalți profesori, absolvenți și ostenitori ai așezământului teologic arădean, precum și a donatorilor și închinătorilor sfântului locaș acum târnosit.

La finalul slujbei a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Aniversarea Bicentenarului Teologiei Arădene reprezintă un moment semnificativ în viața Bisericii şi a învăţământului teologic românesc fiind, pe de o parte, un prilej de apreciere a generațiilor de profesori care au onorat această instituție de învăţământ și cultură teologică, iar, pe de altă parte, o ocazie de a reafirma vocația și importanţa valorilor educației teologice româneşti în contextul societății contemporane… Actul educațional săvârşit în această instituție a Bisericii noastre cu multă implicare şi responsabilitate, prin corectitudine şi fidelitate faţă de valorile credinţei ortodoxe strămoşeşti, îi pregătește pe tinerii slujitori de mâine pentru a deveni adevărați mărturisitori ai iubirii lui Hristos pentru oameni şi misionari ai Bisericii în lume.

Aniversarea de astăzi, împreună cu momentul solemn al sfinţirii Paraclisului Universitar al Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea”, ne reamintește că Biserica are mereu nevoie de şcoli teologice de valoare, care să pregătească tineri misionari dedicați slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui, în parohii, în instituţii filantropice, culturale şi administrative ale Bisericii, ori în societate.

Felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pe Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crişanul, precum şi pe toţi profesorii şi studenții Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, pentru eforturile depuse ca această instituție universitară să fie un permanent izvor de cultură şi spiritualitate pentru tinerii chemaţi să slujească Biserica Ortodoxă Română şi să promoveze valorile spiritualității creştine româneşti.”

În virtutea tradiției bisericești, credincioșii au intrat la închinare în sfântul altar, bucuria acestor momente citindu-se pe fețele tuturor.

Sursa şi foto credit: arhiepiscopiaaradului.ro

Citit 1103 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2022 18:37

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube