Duminică, 12 Iunie 2022 15:32

Mănăstirea Cerneți și-a serbat cu anticipație hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A devenit deja tradiție, ca în fiecare an, în Duminica Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei să săvârşească Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi, alături de obștea monahală de aici și cu credincioșii veniți în număr mare, prăznuind cu anticipatie Hramul acestei Mănăstiri.

 

Ambianţa duhovnicească şi comuniunea euharistică de la Sfânta Liturghie au fost întregite prin participarea unui ales sobor de preoţi şi diaconi, coliturghisitori cu Părintele Episcop, precum şi de mulţimea credincioşilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Părintele Episcop Nicodim a pus la inimile celor prezenți cuvânt de învățătură tâlcuind Apostolul ce s-a citit la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, vorbind despre Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Ucenici și Apostoli la cincizeci de zile după Învierea Domnului și succesiunea Apostolică ce transmite Harul Sfântului Duh de la Apostoli și până astăzi prin episcopi, preoți și diaconi.

Vechea vatră monahală de la Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana“, pomenită în fiecare an la 29 octombrie.

Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod şi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837.

Biserica fortificată are un turn clopotniţă masiv şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, permiţând apărarea din interior. Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp de preotul paroh din satul Cerneţi, iar din anul 1970 mănăstirea a fost trecută în patrimoniul Muzeului „Porţile de Fier“, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea şi astăzi.

În data de 5 iunie 2021, la Mănăstirea Cerneți a fost sfințit un cenotaf în memoria eroului național Tudor Vladimirescu, cenotaf ce a fost ridicat de Episcopia Severinului și Strehaiei la împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821.

Pogorârea Duhului Sfânt (numită şi Rusaliile) este unul din praznicele împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe; este sărbătorită la cincizeci de zile după Sfintele Paşti (de aceea căzând întotdeauna într-o Duminică).

Biserica Ortodoxă vede Pogorârea Duhului Sfânt ca împlinirea misiunii de propovăduire a Mântuitorului Iisus Hristos şi începutul erei mesianice a Împărăţiei lui Dumnezeu, prezentă în mod mistic în Biserică. În mod tradiţional este considerată începutul Bisericii, una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească.

Pe lângă prăznuirea venirii Duhului Sfânt, se sărbătoreşte în această zi şi revelarea Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Cântările bisericeşti slăvesc ultimul act al auto-revelării lui Dumnezeu către lumea creaţiei Sale.

Pentru creştinii ortodocşi, sărbătoarea Rusaliilor nu este doar o amintire a unui evenimet istoric. Ea este o sărbătoare a aparteneţei credincioşilor la Biserică. Ei au trăit Pogorârea Duhului Sfânt şi au primit "pecetea darului Sfântului Duh" prin taina ungerii cu Sfântul Mir.

În Episcopia Severinului și Strehaiei trei Mănăstiri au hramul Sfânta Treime: Mănăstirea Cerneți, Mănăstirea Strehaia și Mănăstirea Mraconia. În ziua praznuirii Sfintei Treimi Preasfințitul Părinte Nicodim se va afla la hramul Mănăstirii Strehaia.

Citit 1028 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube