Duminică, 22 August 2021 17:37

A fost sfințită troița ridicată, la Cireșu, în memoria lui Tudor Vladimirescu și a pandurilor lui

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 22 august, a avut loc a LVIII-a ediţie a Sărbătorii Peşterii Topolniţa. Ediţia de anul acesta a cuprins un moment liturgic special în parcursul programului şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a troiţei ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între panduri şi turci în 6 august 1820, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

 

Momentul liturgic a debutat la orele 11.30 cu slujba parastasului pentru eroul Tudor Vladimirescu și pentru pandurii săi și slujba de binecuvântare a troiței.

După slujba de sfințire a troiței, Angel Semenescu – unul din pandurii prezenți la eveniment – a dat citire unei proclamații. Părintele Adrian Antonie Olarean – Consilier Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei – a moderat momentele de după sfințirea troitei.

A urmat cuvântul Ierarhului, Preasfințitul Părinte Nicodim, care  a pus la inimile celor prezenți un cuvânt de învățătură vorbind despre importanța cinstirii eroilor și a înaintașilor noștri care și-au dat viața pentru țară, neam și credința strămoșească.

De asemenea domnul profesor dr. Tudor Rățoi a ținut un cuvânt în care a vorbit despre contextul istoric al perioadei din jurul revoluției de la 1821. Domnia sa a relatat, după cum a găsit în documente, momentele luptei ce s-a dat pe această colină în anul 1820 la data de 6 august.

La evenimente au luat parte și oficialități locale și centrale.

Începând cu orele 13.00, s-a deschis oficial sărbătoarea câmpenească a Peșterii Topolnița, în poiana din apropierea Peșterii Topolnița, prin rostirea unei rugăciuni și a binecuvântării Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Au urmat apoi alocuțiunile oficialităților prezente la eveniment.

Programul Sărbătorii Peşterii a fost presărat cu numeroase momente artistice şi de folclor susținute de artişti consacrați din această parte a mehedințiului, acompaniaţi de Ansamblul Profesionist Danubius.

Manifestarea este dedicată uneia dintre cele mai impunătoare peşteri din ţara noastră şi a doua ca mărime din România.

Citit 1718 ori Ultima modificare Duminică, 22 August 2021 17:47

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube