Momentul liturgic a debutat la orele 11.30 cu slujba parastasului pentru eroul Tudor Vladimirescu și pentru pandurii săi și slujba de binecuvântare a troiței.
După slujba de sfințire a troiței, Angel Semenescu – unul din pandurii prezenți la eveniment – a dat citire unei proclamații. Părintele Adrian Antonie Olarean – Consilier Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei – a moderat momentele de după sfințirea troitei.
A urmat cuvântul Ierarhului, Preasfințitul Părinte Nicodim, care a pus la inimile celor prezenți un cuvânt de învățătură vorbind despre importanța cinstirii eroilor și a înaintașilor noștri care și-au dat viața pentru țară, neam și credința strămoșească.
De asemenea domnul profesor dr. Tudor Rățoi a ținut un cuvânt în care a vorbit despre contextul istoric al perioadei din jurul revoluției de la 1821. Domnia sa a relatat, după cum a găsit în documente, momentele luptei ce s-a dat pe această colină în anul 1820 la data de 6 august.
La evenimente au luat parte și oficialități locale și centrale.
Începând cu orele 13.00, s-a deschis oficial sărbătoarea câmpenească a Peșterii Topolnița, în poiana din apropierea Peșterii Topolnița, prin rostirea unei rugăciuni și a binecuvântării Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Au urmat apoi alocuțiunile oficialităților prezente la eveniment.
Programul Sărbătorii Peşterii a fost presărat cu numeroase momente artistice şi de folclor susținute de artişti consacrați din această parte a mehedințiului, acompaniaţi de Ansamblul Profesionist Danubius.
Manifestarea este dedicată uneia dintre cele mai impunătoare peşteri din ţara noastră şi a doua ca mărime din România.