Duminică, 03 Octombrie 2021 16:04

Sfințirea bisericii din satul Gura Motrului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 3 octombrie 2021, a fost o zi care va rămâne marcată pentru totdeauna în inimile credincioșilor mehedințeni din localitatea Gura Motrului. A fost sfințită biserica satului de către Preasfințitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei.

 

Dis de dimineață, cu mic cu mare, credincioșii din localitatea Gura Motrului și din localitățile învecinate au venit la noua biserică din sat pentru a lua parte la slujba de sfințire a acesteia, de către un ales sobor sub protia Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Slujba de sfințire a bisericii a început în jurul orei 8 cu sfințirea exteriorului bisericii, târnosirea sfintei mese și sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur oficiată în curtea sfântului locaș de un ales sobor de preoți și diaconi în frunte cu Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte pe lângă părintele Adrian-Antonie Olarean - consilier administrativ al Episcopiei Severinului, părintele Cristian Costinel Merișanu, fost preot paroh al acestei parohii și părinți foști colegi de facultate ai părintelui paroh Nicolae Laurențiu Drăghici, dar și preoți din parohiile învecinate.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit celor prezenți despre faptul ce prin acest sat „a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana acum peste 600 de ani când a ctitorit mănăstirea Gura Motrului ce se află în imediata apropiere a satului, și iată că de acum pe urmele Sfântului Nicodim a fost sfințit încă un altar de jertfă.”

La final Ierarhul mehedințean a acordat trei gramate de cinstire celor care au sprijinit lucrările la această biserică, iar părintelui paroh Nicolae Laurențiu Drăghici i-a acordat rangul de iconom stavrofor, pentru osteneala și purtarea de grijă la construirea acestei biserici.

Părintele Paroh Nicolae Laurențiu Drăghici le-a vorbit celor prezenți despre Sfinții ocrotitori ai acestei biserici, dar și despre urmele lăsate aici de Sfântul Nicodim acum peste 600 de ani care a trecut pe aici și chiar numele acestui sat a fost dat de Sfântul Nicodim.

Parohia Gura Motrului este așezată sub purtarea de grijă a Sfintei Parascheva care este și ocrotitoarea Mănăstirii Gura Motrului. Piatra de temelie a noii biserici din Gura Motrului a fost pusă pe data de 16 septembrie 2006, anul în care s-au împlinit 600 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Nicodim de la Tismana. Biserica a fost așezată încă de la punerea pietrei de temelie sub purtarea de grijă a doi sfinți români din Dobrogea – Sfinții Epictet și Astion - iar încununarea lucrărilor a avut loc în anul 2021, luna octombrie, ziua 3 cu slujba de sfințire după mai bine de 15 ani de la punerea pietrei de temelie. Lucrările au fost posibile prin purtarea de grijă a Părintelui Merișanu Costinel, nașul părintelui paroh de aici care a început lucrarea de construcție și prin grija Părintelui paroh Nicolae Laurențiu Drăghici care a dus la finalizare aceste lucrări.

 

foto: Angel Semenescu

Citit 1342 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube