Vineri, 22 Decembrie 2023 13:23

Slujire arhierească la Mănăstirea Sfânta Ana în Duminica dinaintea Naşterii Domnului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 24 decembrie, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, obştea mănăstirii Sfânta Ana are parte de o aleasă bucurie duhovnicească.

În mijlocul soborului de ostenitoare ale sfântului lăcaş de închinare se va afla Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul mehedinţean va săvârşi în biserica mănăstirii Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Ultima duminică dinaintea Crăciunului este, însă, dedicată, chiar mai specific, „Sfinților Părinți după trup ai Domnului”. Atât la sinaxarul de la slujba utreniei acestei duminici, cât și în pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, anume primul capitol de la Matei, este amintită genealogia Mântuitorului. Sinaxarul începe cu Adam și Eva, continuând cu Abel, Set și toți urmașii lor din neam în neam, ajungând la Avraam, Isaac, Iacov și toți patriarhii, trecând prin dinastia regilor davidici și ajungând până la Iosif, „tatăl legal” al Domnului Hristos. Iar înșiruirea nu rămâne aici, ci apoi trece la Moise, Iosua, Natan, prorocul Daniil, care nu au făcut parte din „arborele genealogic” al Domnului Iisus însă L-au așteptat și ei cu ardoare. Înșiruirea nu se încheie nici aici, ci adaugă numele unor femei importante din Vechiul Testament precum Sara, soția lui Avraam, urmată de Rebeca, Rahela și Lia, Miriam – sora lui Moise și alte femei cu viață sfântă, precum Ana, mama prorocului Samuel și fecioara Suzana. Prin urmare, sinaxarul este o trecere în revistă a Vechiului Testament mai extensivă decât lista Evanghelistului Matei și chiar decât cea a Sfântului Luca (cap. 3). Iar rudeniile trupești cele mai de seamă ale Domnului: Împăratul și Psalmistul David, Dreptul Iosif împreună cu Apostolul Iacob „ruda” sau „fratele” Domnului mai sunt pomenite și în a doua zi de Crăciun (26 decembrie – Soborul Maicii Domnului), precum și în Duminica de după Nașterea Domnului.

Citit 883 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube