Joi, 30 Iunie 2022 15:31

Hramul bisericii noi din satul Balotești

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Joi, 30 iunie 2022, când biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Soborului celor doisprezece Apostoli, biserica nouă a satului Balotești din județul Mehedinți și-a serbat hramul.

 

În această zi de hram, Slujba Utreniei și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost săvârșite în biserica ce se află sub ocrotirea celor 12 apostoli de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată de către preoții slujitori o slujbă de pomenire pentru Preacuviosul Părinte Arhimandrit Pavel Nicolăescu, fost stareț al mănăstirii Topolnița, trecut la Domnul în anul 2019, cel care a purtat de grijă la înălțarea acestei biserici, care acum se afla la stadiul de pictură murală.

Parohia Balotești a fost înființată de către vrednicul de pomenire părinte Nicolae Ionescu, din familia mare a Ioneștilor originară din localitatea Șișești, care a dat pe cunoscutul ministru al agriculturii din perioada interbelică, Gheorghe Ionescu-Șișești. După instaurarea dictaturii comuniste, părintele Ionescu a fost arestat. Au fost momente grele pentru parohie, fiindcă nu se găseau preoți, dar datorită părintelui stareț Grațian Rădac viaţa liturgică a continuat, parohia trecând în grija Mănăstirii Topolnița.

După trecerea la Domnul a părintelui Arhimandrit Pavel Nicolăescu, a fost rânduit aici în 17 noiembrie 2019, părintele Petru Trotea, un absolvent al Facultății de Teologie din Craiova, ca preot de mir, care să aibă grijă de acești enoriași și să-și desfășoare misiunea de slujitor în ogorul Domnului.

Părintele Arhimandrit Pavel Nicolăescu, starețul mănăstiri Topolnița, a fost ctitorul principal a două mari biserici din această parohie, una în satul Schitul de Sus, iar cea de-a doua în satul Balotești.

Biserica din Balotești a fost începută în anul 2006 din necesitatea de a avea o biserica mai mare pentru că vechea biserica devenise neîncăpătoare, dar și pentru faptul că vatra satului Balotești s-a mutat datorită extinderii localităţii, biserica cea veche din rămânând aproape de marginea satului.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost rostit de Preasfințitul Părinte Nicodim care le-a vorbit celor prezenți despre Sfinţii Apostoli.

Hramul de iarna al parohiei Balotești este Sfântul Ierarh Nicolae, hram purtat și de biserica veche a satului.

Citit 1081 ori Ultima modificare Joi, 30 Iunie 2022 19:46

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube