Luni, 29 August 2022 18:52

Mănăstirea Topolniţa și-a serbat hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Pelerini de pretutindeni şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea de pe valea Topolniţei, pentru a se bucura împreună de momentele duhovniceşti înălţătoare. Astfel, în seara zilei de Duminică, 28 august 2022, a fost oficiată slujba Privegherii, iar în dimineața zilei următoare, începând cu ora 7:⁰⁰, a fost oficiată slujba de Sfințire a Apei, dar și a Acatistului, iar, începând cu ora 9:⁰⁰, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Altarul de vară al ctitoriei Sfântului Nicodim de la Tismana, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un numeros sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele arhimandrit Gherasim Armulescu, starețul mânăstirii.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Nicodim a tâlcuit pericopa evanghelică și le-a vorbit tuturor celor prezenți despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul. Ierarhul a mai amintit celor prezenți și despre vrednicii slujitori ai Mănăstirii Topolnița trecuți la Domnul, dar și despre cum se sărbătorea acest hram în urmă cu câteva zeci de ani. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat la rugăciune pe cei prezenți, arătând necesitatea rugăciunii pentru creșterea duhovnicească, dar și roadele participării în duh de rugăciune, în biserică, la Sfânta Liturghie.

Mănăstirea Topolniţa este o veche mănăstire ortodoxă din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Aşezată pe valea râului Topolniţa, între satele Schitul de Jos şi Schitul de Sus, în comuna Izvoru Bârzii, judeţul Mehedinţi, vechea Mănăstire Topolniţa se află la o distanţă de numai 20 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu-Severin.

Biserica veche a mănăstirii este închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august. Atunci, Biserica face pomenire de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Mănăstirea este însufleţită de o obşte monahală de călugări. Potrivit tradiţiei locale, Sfântul Nicodim de la Tismana, plecând de la Mănăstirea Vodiţa, spre a căuta un loc pentru ridicarea unei mănăstiri închinate Maicii Domnului, s-a oprit pe valea râului Topolniţa, unde s-a apucat de lucru. Biserica veche a Mănăstirii Topolniţa a fost ctitorită de boierii Craioveşti în secolul al XVI-lea, pe vatra unei biserici mai vechi, zidită de Sfântul Nicodim, ctitorul mănăstirilor Tismana şi Vodiţa. Se crede că Mănăstirea Topolniţa a fost ctitorită imediat după Mănăstirea Vodiţa, înaintea Mănăstirii Tismana. Aceasta va fi terminată în anul 1378. Construcţia actualei biserici datează din anul 1646. Atunci, voievodul Matei Basarab, descendent al Craioveştilor, a donat ctitoria, aflată într-o stare precară, căpitanului de dorobanţi Lupu Buliga, pentru merite deosebite, în data de 12 februarie 1646. Ansamblul monahal de la Topolniţa cuprinde biserica veche, închinată Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul; turnul clopotniţă, stăreţia; chiliile şi biserica din lemn, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. În exteriorul bisericii vechi, în curte, se află un grup de clădiri ce aparţin vechiului schit. Ele reprezintă câteva chilii, o bucătărie şi stăreţia. Tot ansamblul este înconjurat cu ziduri groase, din piatră. Biserica din lemn a fost construită iniţial în satul Spineni, comuna Băleşti, judeţul Gorj, în anul 1832. Mai apoi a fost strămutată şi asamblată, după 160 de ani, între anii 1992 şi 1993, lângă Mănăstirea Topolniţa. Odată cu strămutarea acesteia, biserica de lemn a fost închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

În prezent Mănăstirea Topolnița este păstorită de părintele Arhimandrit Gherasim Armulescu, istalat ca stareț al acestei mănăstiri în data de 28 decembrie 2019, după trecerea la Domnul a părintelui Arhimandrit Pavel Nicolăescu, în data de 22 septembrie 2019, cel care a păstorit mănăstirea timp de 27 de ani.

 

foto: Cătălin Alexandru Trăilescu

Citit 1365 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 08:17

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube