Marți, 01 Martie 2022 18:36

Pelerinaj de tradiție la Mănăstirea Topolnița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare an la 1 martie, Sfânta Mănăstire Topolniţa îsi primeste pelerinii. Numeroşi creştini din localităţile învecinate vin în aceasta zi pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de părintele episcop Nicodim și pentru a lua apă sfinţită. Din soborul ce a slujit la Sfânta Liturghie au facut parte prea cuviosul părinte Arhimandrit Gherasim Armulescu stareţul Sfintei Mănăstiri Topolniţa, părintele consilier Adrian-Antonie Olarean și părinți slujitori ai Sfintei Manastiri Topolnița precum și câțiva preoți ce au dorit să ia parte la această sărbătoare de se desfășoară în fiecare an la această veche vatră monahală.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în biserica veche a mănăstirii, iar atmosfera de rugăciune a fost întregită de o parte din protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin ce au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul potrivit, după cântarea Axionului, Preasfințitul Părinte Nicodim a hirotonit întru diacon pe ipodiaconul Laurențiu Bivolaru pe seama Sfintei Mănăstiri Coșuștea Crivelnic.

În cuvântul de învăţătura Preasfinţitul Parinte Nicodim a vorbit despre părinții care s-au nevoit în această mănastire și datorită cărora avem această frumoasă tradiție, ca și un hram, să vină un număr mare de pelerini aici la data de 1 martie.

De asemenea, Ierarhul a vorbit depre motivele pentru care părintele stareț Grațian Rădac a inițiat această zi ca o sărbătoare în urmă cu aproape 80 de ani, în 1943, sărbătoare care adună an de an pelerini la mănăstire. Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii prezenți să înmulțească rugăciunea pentru ca aceasta este una din cele mai mari virtuți, iar în vremurile acestea să ne rugăm mai cu seamă pentru pacea lumii și să participăm în duh de rugăciune în casa lui Dumnezeu la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

După momentul chinonicului Preasfințitul Părinte Nicodim a hirotesit duhovnici pe părintele Firi-Giurchiță Sorin de la Parohia Izvorul Aneștilor și pe părintele Ionică Gabi-Cătălin de la Parohia Punghina.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim, împreună cu clerul slujitor au oficiat un parastas pentru părintele stareț Grațian Rădac, cel ce a inițiat acest pelerinaj, dar și pentru ceilalți stareți ai mănăstirii Topolnița ce au păstrat acest pelerinaj la Sfânta Mănăstire Topolnița de-a lungul a 79 de ani. În finalul acestei sărbători, părintele arhidiacon Mircea Pădureanu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim,  a dat citire unei pilde folositoare de suflet.

A devenit deja traditie ca în ziua de 1 martie să  fie săvârşită slujba aghiasmei celei mici.  În cadrul acesteia s-au citit şi molitfele Sfântului Trifon, pentru îndepărtarea dăunătorilor de la ţarinile dar şi de la seminţele ce urmează a fi semănate de credincioşi acum la început de  primăvară. Această rânduială a fost aşezată de vrednicul de pomenire ieromonahul Graţian Rădac, stareţul mănăstirii Topolniţa în perioada 1943-1990. În încheiere a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru vieţuitorii sfântului aşezământ mănăstiresc. Amintim faptul că la 1 martie 2022 s-au împlinit 32 de ani de la înmormântarea stareţului Graţian Rădac inițiatorul acestui pelerinaj la Sfânta Mănastire de 1 martie. 

Mănăstirea Topolniţa este o mănăstire de călugări, cu hramul ,,Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”(hramul bisericuței de lemn). Este situată în comuna Izvorul Bârzii judeţul Mehedinţi, la 27 km de Drobeta Turnu Severin.

Prima biserică a mănăstirii a fost zidită, după cum spune tradiţia, de Sfântul Nicodim. Biserica actuală, în formă de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore ,,Grecul” şi Dima ,,Romanul”. Începând cu 21 mai 1993 sfintele slujbe se săvârşesc şi la bisericuţa de lemn ce poartă hramul ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

Citit 1333 ori Ultima modificare Miercuri, 31 August 2022 10:38

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube