Vineri, 20 Octombrie 2023 21:29

Filmul „Unde ești, Adame?” a fost urmărit de severineni la Palatul Culturii „Teodor Costescu”

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Documentarul „Unde ești, Adame?” despre viața în mănăstirea athonită Dochiaru în vremea stăreției Arhim. Grigorie, a avut premiera în Drobeta Turnu Severin vineri seară, la Palatul Culturii „Teodor Costescu”. „În acest film nu există gândul nostru personal”, spune producătorul, Arhid. Oleksandr Plyska. Filmul subtitrat în română este pus gratuit la dispoziția comunităților și a sălilor de cinema care îl solicită.

Inițiativa proiecției în Drobeta Turnu Severin a avut-o Episcopia Severinului şi Strehaiei prin Sectorul Cultural şi Învăţământ în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Palatul Culturii „Teodor Costescu” şi Radioul „Lumina” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Filmul a participat la festivaluri internaționale ca: FIF Tallinn, FIF Krakow și a câștigat Grand Prix la festivalurile de film „Pokrov” (Rusia) și „Zaječar” (Serbia). Realizatorii au așteptat timp de șase ani binecuvântarea Starețului Grigorie pentru a face filmul, apoi au filmat timp de patru ani, în zece expediții făcute în Sf. Munte.

Filmul a avut premiera românescă luni 19 septembrie la Palatul Patriarhiei în prezența producătorului filmului Arhid. Oleksandr Plyska unde a declarat pentru basilica.ro:

„Pentru că, la un moment dat, a existat o criză de concepție a filmului, în a treia expediție, echipa a mers la mănăstire fără niciun fel de echipament, ci doar pentru a intra în ritmul cotidian al obștii și a înțelege mai bine ce se petrece acolo. […] Și în acea expediție am decis ce să vă zicem: am înțeles că nu o să  vă zicem nimic, o să păstrăm tăcerea. Am luat hotărârea ca nimeni dintre dumneavoastră să nu cunoască gândul nostru personal, părerea noastră personală. În acest film nu există gândul nostru personal.

Aveți în fața dumneavoastră un document istoric. Aici nu a existat un scenariu sau un joc de roluri, aici este viața reală în momente surprinse de cameră, […] Vă împărtășim evenimente la care am fost martori în persoană.

Eroului principal i-am făcut promisiunea că filmul nu o să fie un omagiu adus lui, filmul nu promovează Athosul, Mănăstirea Dochiariu sau Grecia. I-am promis starețului că nu vom înfrumuseța lucrurile, ci le vom arăta pe cele reale. Sfinția Sa ne-a rugat ca filmul să nu fie îmbunătățit sau schimbat.

Regizorul a numit în acest fel filmul pentru că este despre oamenii care nu se ascund de Dumnezeu și își dedică toată viața pentru a fi mai aproape de Dumnezeu și pentru a sta de vorbă cu El. Acești oameni nu pot trăi altfel – este dragostea care le arde în inimi pentru Dumnezeu”, a explicat și Arhid. Oleksandr Plyska, producătorul filmului.

Citit 804 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2023 21:31

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube