Vineri, 21 Aprilie 2023 18:07

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - stindardul spiritualităţii severinene” - conferinţă susţinută de Părintele Augustin Dragomir, stareţul mănăstirii Jiana

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Serverinului şi Strehaiei, Preacuviosul Părinte Augustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Jiana, a fost invitat să conferenţieze în cadrul unui eveniment organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin şi Palatul Culturii „Teodor Costescu”.

Conferinţa cu tema „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – stindardul spiritualităţii severinene” face parte din evenimentele culturale şi liturgice desfăşurate în contextul Zilelor Severinului şi împlinirii a 190 de ani de la semnarea actului de reînfiinţare a oraşului Severin.

În cadrul evenimentului ce a avut loc pe 21 aprilie în sala Virgil Ogăşanu a Palatului Culturii, au fost prezenţi preoți, personalități ale vieţii culturale severinene şi credincioşi iubitori de spiritualitate şi cultură.

Referindu-se la istoria oraşului Severin şi alegerea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe ca ocrotitor al urbei şi model de urmat pentru toţi credincioşii, Părintele Augustin a transmis celor prezenţi că „Poporul român însuşi este Biserică. Biserica nu poate fi concepută fără popor. De aceea în Biserica Ortodoxă nu are voie preotul să slujească de unul singur. Măcar încă o persoană trebuie să participe la slujbă. De aceea există această tradiție să fie un cântăreț, un dascăl al bisericii, pentru că acel dascăl reprezintă poporul lui Dumnezeu. Preotul nu slujeşte pentru sine. La noi, vedeți, este această legătură pentru că poporul este Biserică. Nu aparține bisericii, este Biserica! Pentru că poporul este trupul cel tainic al lui Hristos. De aceea, noi oriunde ne întâlnim, nu neapărat în biserică, ci oriunde ne-am întâlni, chiar și pe stradă dacă ne întâlnim, putem vorbi despre Dumnezeu, putem transmite un mesaj. Şi să știți dragilor, cred că majoritatea sunteți deja convinşi de ceea ce vă spun, dar este bine să repetăm lucrul acesta: Biserica nu are doar mesaj religios, Biserica are şi mesaj cultural. Pentru că în Biserică s-a născut marea cultură. Fără de Biserică marea cultură nu ar fi avut frumusețea și bogăția pe care o are. Pentru că doar Biserica împrumută contextului laic sau societății laice frumusețea veșniciei (...).

Nu în mod întâmplător, ci prin pronie divină, actul de înviere a noului oraş, a noi cetății a Severinului, se semnează la 23 aprilie 1833 în ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, când se hotărăște să se pornească din nou la reînvierea acestui oraș. Şi așa cum spune Sfântul Apostol Pavel că „Ştiind că Hristos, înviat din morţi, nu mai moare”(Rom. 6, 9), așa s-a întâmplat și cu orașul nostru, odată înviat atunci la 1833, nu a mai murit. A mai fost rănit de câteva ori știm bombardamentele din cele două războaie mondiale, au mai fost, dar nu au mai reușit să aducă atâta distrugere încât orașul să fie desființat (...).

Este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe un steag al spiritualității? Este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe un un model de spiritualitate? Este o întrebare legitimă fiindcă el este văzut doar în latura sa militară, un sfânt militar. A fost general de armată, a avut privilegii, a fost lângă marele împărat Diocleţian. Răspunsul îl dă chiar Sfântul Mare Mucenic Gheorghe cu însăși viața sa. Pentru că ce poate să fie mai mare dovadă de autenticitate a unui mesaj pe care doreşti să îl transmiți peste generații decât propria ta viaţă. Şi cuvintele au un rol extraordinar, dar ele au nevoie de valori care să susțină cuvântul. Iată că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe prin însăși viața sa se prezintă ca un stindard al spiritualităţii.”

În aceeaşi locaţie a fost vernisată şi Expoziţia „Icoana Ortodoxă – Fereastră către Cer” în care au fost expuse lucrări din patrimoniul Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi lucrări realizate de artistul plastic Dana Rogobete.

Citit 834 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2023 20:20

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube