Pe parcursul celor cinci luni de proiect vor avea loc 20 de ateliere de tehnică interpretativă aplicată genului irmoaselor calofonice și de iniţiere în paleografia muzicală bizantină. Activitățile dedicate iubitorilor muzicii psaltice se vor desfășura ONLINE, pe platforma ZOOM.
Cursurile de interpretare muzicală vor fi susținute de către arhid. conf. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea de la Universitatea Națională de Muzică din București, dirijor al Grupului Stavropoleos. În cadrul atelierelor, participanții vor studia irmoase calofonice inedite, exighisite din diverse notații vechi de către tânărul asistent de cercetare Cătălin Cernătescu.
Atelierele de paleografie muzicală vor fi coordonate de către dr. Ion-Andrei Țârlescu de la Academia Română și vor consta în studierea unor elemente de codicologie, analiză muzicologică și tehnici de datare a manuscriselor din sec. XVII-XIX.
Proiectul are ca finalitate reintroducerea în circuitul interpretativ a unor creații inedite, păstrate între filele manuscriselor de muzică bizantină aflate în custodia unor biblioteci din țară și de peste hotare.
Partenerii asociației sunt Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), Centrul de studii asupra muzicilor secolului al XIX-lea (CNCMS), Biblioteca Națională a României, postul de televiziune „Trinitas TV” al Patriarhiei Române, postul de radio „Lumina” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova și Liceul Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu Jiu. Sponsorul proiectului cultural este ELIT FUNERARE.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.