Luni, 07 Februarie 2022 22:11

Asociația REVIVART organizează ateliere gratuite de muzică și paleografie bizantină

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În perioada februarie-iunie 2022, Asociația REVIVART organizează ateliere gratuite de muzică și paleografie bizantină în cadrul proiectului cultural „Recuperarea și valorificarea irmoaselor calofonice din fondurile muzicale de sec. XVIII și XIX”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Pe parcursul celor cinci luni de proiect vor avea loc 20 de ateliere de tehnică interpretativă aplicată genului irmoaselor calofonice și de iniţiere în paleografia muzicală bizantină. Activitățile dedicate iubitorilor muzicii psaltice se vor desfășura ONLINE, pe platforma ZOOM.

Cursurile de interpretare muzicală vor fi susținute de către arhid. conf. univ. dr. Gabriel Constantin Oprea de la Universitatea Națională de Muzică din București, dirijor al Grupului Stavropoleos. În cadrul atelierelor, participanții vor studia irmoase calofonice inedite, exighisite din diverse notații vechi de către tânărul asistent de cercetare Cătălin Cernătescu.

Atelierele de paleografie muzicală vor fi coordonate de către dr. Ion-Andrei Țârlescu de la Academia Română și vor consta în studierea unor elemente de codicologie, analiză muzicologică și tehnici de datare a manuscriselor din sec. XVII-XIX.

Proiectul are ca finalitate reintroducerea în circuitul interpretativ a unor creații inedite, păstrate între filele manuscriselor de muzică bizantină aflate în custodia unor biblioteci din țară și de peste hotare.

Partenerii asociației sunt Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), Centrul de studii asupra muzicilor secolului al XIX-lea (CNCMS), Biblioteca Națională a României, postul de televiziune „Trinitas TV” al Patriarhiei Române, postul de radio „Lumina” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova și Liceul Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu Jiu. Sponsorul proiectului cultural este ELIT FUNERARE.

Proiectul  nu  reprezintă  în  mod  necesar  poziţia  Administrației  Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Citit 841 ori Ultima modificare Luni, 07 Februarie 2022 22:16

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube