Joi, 07 Martie 2024 19:06

Conferință despre preot și medic în slujba omului în suferință susținută la Prof. Dr. Dan Cioată în Episcopia Severinului şi Strehaiei

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, 07 martie 2024, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Manifestarea a fost prilejuită de declararea anului 2024 ca „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi.”

Propunerea Cancelariei Sfântului Sinod pentru două teme, omagială și comemorativă, pentru anul 2024, este argumentată în special prin creşterea accelerată din ultimii ani a numărului de oameni afectaţi de bolile clasice şi de adicții multiple actuale. De asemenea, comemorarea în anul 2024 a tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți cinstiți în evlavia poporului român este un moment favorabil de sporire a rugăciunii pentru vindecarea bolnavilor și de apreciere a celor care îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale.

În deschiderea întâlnirii, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare, precum şi un cuvânt despre importanţa organizării unor astfel de întâlniri între slujitorii altarelor şi medici.

Prof. Dr. Dan Cioată în prelegerea sa „Preotul și medicul în slujba omului în suferință” a vorbit despre rolul credinţei în misiunea medicului şi a preotului, aflaţi la căpătâiul bolnavului. Acesta a subliniat importanţa conştientizării actului religios, cât şi a celui medical, ca lucrări ale lui Dumnezeu, evindeţiind totodată nevoia unei medicine creştine bazate pe iubirea milostivă a celui aflat în suferinţă.

Renumitul chirurg de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara este o personalitate complexă care îmbină vocația de medic cu cea de mărturisitor al lui Hristos, slujind neamul românesc. Mulți români din toată țara își lasă inimile în mâinile doctorului Dan Cioată, care așteaptă permanent harul dumnezeiesc în timpul operației. Doctorul Dan Cioată spune despre sine însuși: „Am considerat bolnavul ca fiind părintele meu, copilul meu, soția mea, deci unul dintre ai mei, și întotdeauna mă adresez lor, indiferent ce vârstă au, ce pregătire profesională, așa cum m-aș adresa celor din familia mea”. Acest crez al doctorului Cioată ne-a făcut să-l invităm cu bucurie la Drobeta Turnu Severin să ne vorbească despre şi din experiența sa medicală despre rolul preotului și medicul în slujba omului în suferință. Un dialog filocalic cu doctorul Cioată, care a abordat viața sa interioară și durerea semenilor cu tăria dragostei. Tradiția Bisericii Ortodoxe, adânc înrădăcinată în înțelegerea mistică și sacramentală a lui Dumnezeu, care la rândul ei este bine fundamentată pe concepția morală a sacrificiului de sine, este un puternic remediu pentru societatea de astăzi.

Supranumit preotul în halat alb, singurul chirurg cardiovascular cu studii teologice din România, Prof. Dr. Dan Cioată a spus că „ţinând între palmele sale viaţa şi moartea, doctorul modest, bun, blând, răbdător, empatic, uman, stând lângă patul bolnavului oricât este nevoie, înţelegându-i suferinţa, căci în condiţii de suferinţă, omul se întoarce cu faţa către Dumnezeu. Suferinţa este măsura tuturor lucrurilor şi nu există o boală a trupului fără o boală a sufletului, iar sufletul şi trupul sunt un întreg.

Gândindu-ne în termenii aceştia ne dăm seama că boala vine, din punctul meu de vedere şi nu numai al meu, ci şi al Sfinţilor Părinţi, ca o epitimie, o corecţie a noastră ca oameni pentru nenumăratele păcate pe care le facem în fiecare zi. Dumnezeu când ne-a creat, ne-a creat în fire. Noi suntem căzuţi din fire, iar la Taina Sfântului Botez ne îmbrăcăm în haina albă a lui Iisus Hristos spre creştere duhovnicească. De aceea unul din daruri este Crucea (înţeleasă şi ca stare de suferinţă) spre Înviere.”

În finalul conferinţei, preoţii au adresat întrebări referitoare la diverse aspecte privind înţelegerea actului medical ca împreună lucrare a omului cu Dumnezeu, şi totodată  explicarea perspectivei medicale asupra postului şi a vieţii şi moralei creştine propovăduite de Biserică.

Citit 569 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2024 19:12

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube