Manifestările religioase de la Drobeta-Turnu Severin, prilejuite de Ziua Națională a României, au început prin săvârşirea Sfintei și Dumnezeieştii Liturghii la Catedrala Episcopală de către soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş din municipiu. Slujba euharistică a fost urmată de slujba parastasului pentru eroii neamului şi slujba de Te Deum.
Festivităţile organizate de autorităţile locale au debutat la ora 11.00 la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu un ceremonial militar-religios care a cuprins: prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, prezentarea alocuțiunilor privind semnificația și importanța zilei de 1 Decembrie şi depunerea de coroane de flori.
Slujba religioasă și de comemorare a eroilor a fost săvârşită de un sobor de preoţi din care au făcut parte P.C. Pr. Cosmin-Eftimie Necşoiu – consilier Sectorul Comunicaţii-Media al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, P.C. Pr. Cătălin-Vasile Gherghinescu – preot misionar în cadrul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin şi P.C. Pr. Leontin Stăiculescu- preot slujitor la biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din municipiu.
Ziua Naţională a României a fost stabilită la data de 1 Decembrie în anul 1990, în memoria evenimentului petrecut în anul 1918, la Alba Iulia, când s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, fiind un simbol al identităţii noastre naţionale.
În ziua de 1 Decembrie, în urmă cu 106 de ani, la Alba Iulia, sute de mii de români erau prezenţi pentru a lua parte la proclamarea Marii Uniri. Manifestările de atunci au început cu oficierea Sfintei Liturghii pentru că românii se uneau, în primul rând, în plan spiritual.
Cu mențiunea importantă, subliniată și de acad. Ioan-Aurel Pop, că, în data de 1 Decembrie, nu serbăm doar unirea Transilvaniei cu România, ci chiar formarea României întregite, în urma mai multor acte de autodeterminare din 1918 – ale românilor din Basarabia, din Bucovina, din Transilvania, din Banat, din Crișana și Maramureș.