Luni, 20 Martie 2023 12:32

Activităţi catehetice în cadrul cărora copiii din parohia Plopi au învăţat despre portul popular şi producerea prescurilor

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Grupul de cateheză al Parohiei Plopi a desfășurat sub coordonarea părintelui Pacea Marinel, în 18 Martie 2023, o activitate numită: „Portul Popular în Biserica Ortodoxă” în cadrul Concursului Catehetic Național „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Se spune că portul popular reprezintă una dintre formele de cultură ale unui neam, un templu la purtător, o parte din istoria și devenirea unei nații.

În cazul românilor, costumul popular este, fără doar și poate, unul dintre punctele de reper, atunci când ne referim la identitate, la fel cum este și biserica noastră ortodoxă.

Moșii, strămoșii noștri au îmbrăcat cele mai frumoase haine tradiționale la cele mai importante sărbători religioase.

Biserica îndeamnă credincioșii a purta costumele populare în orice context ce are legătură cu identitatea noastră ca români. Este cu siguranță un semn de manifestare al credinței atunci când îmbrăcăm straiele realizate cu atât de multă pricepere și dăruire de cei care ne-au fost predecesori.

La această activitate copiilor li s-au prezentat mai multe costume populare, specifice zonei Mehedinți. Apoi bunicile din sat i-au învățat cum să coase o ie tradițională românească.

Tot la Parohia Plopi, au continuat activitățile desfășurate în cadrul Concursului Național Catehetic ”Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”. Astfel, duminică 19 Martie, copiii din grupul catehetic, coordonați de preotul Pacea Marinel au desfășurat o activitate intitulată: „Proscomidia  - pregătirea pentru întâlnirea cu Hristos”.

Cu ajutorul unor doamne din parohie, copiii au învățat să facă prescuri. Activitatea a debutat cu frământarea aluatului, formarea prescurilor și imprimarea peceților, iar până ce acestea s-au copt, copiilor le-a fost făcută o prezentare despre rânduiala Proscomidiei.

Totodată, copiii au învățat și cum să scrie un pomelnic.

La final, copiii au adus prescurile ca dar la Sfântul Altar, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii.

Pr. Pacea Marinel

Citit 867 ori Ultima modificare Luni, 20 Martie 2023 12:37

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube