„Am inițiat acest proiect la propunerea Preasfințitului Nicodim, pentru că îmi doresc să recunoaștem și noi, Consiliul Județean Mehedinți, valorile care ne definesc din punct de vedere cultural și spiritual, iar Înaltpreasfințitul Irineu a aniversat anul acesta, 15 ani de arhipăstorire în scaunul mitropolitan al Craiovei și este una dintre cele mai apreciate și recunoscute personalități din zona noastră.
Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Irineu pentru onoarea pe care ne-a făcut-o, aceea de a accepta distincția şi, totodată, îi mulțumesc Preasfințitului Nicodim pentru buna colaborare pe care o avem! Multă sănătate, mulţi şi binecuvântaţi ani!”, a transmis președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
Prasfinţitul Părinte Nicodim a mulţumit autorităţilor locale şi a apreciat activitatea didactică şi publicistică a Înaltpreasfinţitului Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, activitate despre care a spus că „a vorbi despre Înaltpreasfinţitul în câteva minute este foarte greu. S-ar putea scrie o carte doar cu bibliografia şi cu un scurt rezumat al lucrărilor pe care Înaltpreasfinţia Sa le-a tipărit. Datorită acestei contribuţii şi datorită lucrării pe tărâm academic şi de cercetare în domeniul teologiei, i s-a acordat titlul de Membru al Academiei Române.
Sunt bucuros că în aceste zile de sărbătoare a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos trăim acest moment de mare emoţie. Prezenţa sau chemarea ca să fiţi prezent azi, aici, se datorează respectului locuitorilor judeţului nostru, pentru că aici sunt cei aleşi, cei mandataţi de cetăţenii acestui judeţ şi care au aprobat hotărârea propusă de acordare a acestui titlu de mare cinste.”
La rândul său, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, a apreciat legătura de frăţietate ce defineşte relaţia cu ierarhul nostru, precum şi activitatea administrativă a Preasfinţitului Nicodim, făcând referire la unul din obiective care a devenit reper pentru Episcopia noastră şi pentru judeţul Mehedinţi, Catedrala Episcopală: „este o prietenie mai veche care ne leagă de ierarhul dumneavoastră, ce ne aduce de multe ori pe noi aici, în Drobeta Turnu Severin, dar şi la Vodiţa, prima mănăstire ctitorită de Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Olteniei, precum pe Preasfinţitul Nicodim l-a adus în Ungaria şi să păstrăm această legătură de frăţietate care este şi în spiritul şi tema lucrării de licenţă a Preasfinţiei Sale despre bunaînţelegere între oameni.
În vremea când de la Craiova pornind ca Episcop Vicar în timpul Înaltpreasfinţitului Teofan, Preasfinţitul a reuşit să ridice această impunătoare Catedrală Episcopală despre care cred că este şi va fi punct de referinţă, nu doar pentru Mehedinţi, ci pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.”
De asemenea, Preasfinţitul Siluan a salutat decizia autorităţilor locale de a acorda titlul de cetăţean de onoare al municipiului Turnu Severin, Înaltpreasfinţitul Acad. Dr. Irineu, Mitopolitul Olteniei „Înaltpreasfinţia Sa este un om de vază, un om recunoscut în mediile teologice la nivel internaţional, un om pe care avem bucuria de fiecare dată să îl întâlnim, un om căruia astăzi, dumneavoastră, oltenii din acestă parte regiunii, în numele judeţului Mehedinţi, îi acordaţi această cinstire ca unui Arhipăstor al tuturor oltenilor, care îşi are sediul, acolo, în inima Olteniei, la Craiova.”
În încheiere, Înaltpreasfinţitul Acad. Dr. Irineu, Mitopolitul Olteniei a mulţumit pentru onoarea acordată de cetăţenii Mehedinţiului: „N-aş spune că mă stăpâneşte o emoţie, deşi şi acest lucru este bine conturat în viaţa unui om care primeşte o distincţie de genul acesta. Am stat mult şi am cântărit asupra acestui eveniment şi m-am întrebat, efectiv, ce valoarea am dobândit de sunt cetăţean de onoare al dumneavoastră. Evident că am legat această distincţie de faptul că sunt oltean din Ţara Loviştei, apoi m-am bucurat, de asemenea, că sunt în mintea şi sufletul dumneavoastră. Pentru că este important să realizezi acest lucru ca un părinte duhovnicesc al unei regiuni, în cazul nostru Oltenia. Şi una dintre justificările cele mai importante a fost familiaritatea.
Vă consider întotdeauna membru al familiei noastre din Oltenia şi am venit aici la dumneavoastră nu în calitate de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, ci de confrate al dumneavostră. Este foarte important să te poziţionezi acolo unde eşti. Şi cel mai important lucru este să te încadrezi în societate, în gândirea societăţii şi în manifestarea societăţii.”
Înaltpreasfinţia Sa a vorbit în continuare despre teologia sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, eveniment central din istoria mântuirii care trebuie văzut într-o conlucrare foarte importantă legată de iubirea lui Dumnezeu, care ne-a creat din iubire şi cum iubirea se împărtăşeşte întotdeauna, în planul lui Dumnezeu această iubire este universal valabilă. Se extinde din Dumnezeu şi se împărtăşeşte la fiecare creatură în parte, în aşa fel încât datorită iubirii cosmosul este în coeziune, este întru unitate, este în legătură, iar creaţia lui Dumnezeu este cosmică.
Foto credit: Justin Stăvaru