Miercuri, 01 Decembrie 2021 11:57

1 Decembrie 2021 – Municipiul Drobeta Turnu Severin la ceas de mare sărbătoare

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De Ziua Naţională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate a fost oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

Manifestările de la Drobeta Turnu Severin, dedicate Zilei Naționale a României, au început prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală din municipiu începând cu ora 6.00, după care au urmat slujbele de Te Deum şi parastasul pentru eroii neamului, de la orele 8:30.

Ierarhul mehedinţenilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, le-a transmis severinenilor cu ocazia Zilei Naţionale în mesajul său: „Trăim momente de bucurie la începutul primei luni de iarnă: ziua de 1 decembrie si praznicul Sfântului Apostol Andrei, Cel întâi chemat și ocrotitorul României.

În aceste momente, când se împlinesc 103 ani de la făurirea unităţii naţionale, fiecare dintre noi se cuvine sa cugetăm la greutăţile prin care a trecut poporul nostru înaintea înfăptuirii Marii Uniri de la Alba Iulia. Mulţi fii ai poporului nostru, mulţi tineri au luptat în Primul Război Mondial ca să se poată înfăptui această Mare Unire. S-a realizat acest deziderat de veacuri datorită acestor bravi eroi ai neamului nostru.”

Festivităţile au continuat la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu un ceremonial militar-religios la care au participat oficialităţi ale oraşului, reprezentanţi ai administraţiei publice naţionale, judeţene şi locale, veterani de război, reprezentanţi ai mai multor garnizoane militare, organizaţii politice şi apolitice.

În faţa Monumentului Eroilor din Parcul Rozelor, de pe bulevardul Carol, au avut loc prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă şi intonarea Imnului Național al României, după care a urmat ceremonialul religios.

Slujba religioasă și de comemorare a eroilor a fost săvârşită cu binecuvântarea Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial, dintre aceștia amintim pe Preacucernicul Părinte Ionuț-Cosmin Ștefan, inspector bisericesc în cadrul eparhiei, Preacucernicul Părinte Cătălin Gherghinescu, preot misionar în cadrul Penitenciarului Mehedinți și Preacucernicul Părinte Ionuț Semenescu, protoiereu al protoieriei Drobeta.

În cadrul slujbei, soborul slujitor a înălțat rugăciuni pentru de binecuvântare a poporului nostru şi pentru odihna sufletului tuturor eroilor, ostașilor și luptătorilor, din toate timpurile, căzuți pe câmpurile de luptă pentru întregirea nemului și apărarea credinței strămoșești.

După ceremonialul religios, prefectul Județului Mehedinţi, Pavel Cristinel, a dat citire mesajului transmis românilor cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale.

A urmat rostirea alocuțiunilor şi tradiţionala paradă militară, în cadrul căreia au defilat, în acordurile fanfarei militare, cadre ale detașamentelor Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență,  precum și a Direcției Poliției Locale a municipiului Drobeta Turnu Severin.

Ziua Naţională a României a fost stabilită la data de 1 Decembrie în anul 1990, în memoria evenimentului petrecut în anul 1918, la Alba Iulia, când s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, fiind un simbol al identităţii noastre naţionale.

În ziua de 1 Decembrie, în urmă cu 103 de ani, la Alba Iulia, sute de mii de români erau prezenţi pentru a lua parte la proclamarea Marii Uniri. Manifestările de atunci au început cu oficierea Sfintei Liturghii pentru că românii se uneau, în primul rând, în plan spiritual.

Apoi, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi oficiali (reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate româneşti) şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului (îmbrăcaţi în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore în frunte), a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

La mulţi şi binecuvântaţi ani, România!

La mulţi şi binecuvântaţi ani, români!

Citit 1383 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Decembrie 2021 12:46

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube