Programul zilei a debutat printr-o deschidere festivă, urmată de corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei care a susţinut un regal de cântece pe versuri de Mihai Eminescu, iar cei prezenţi au trăit la intensitate creaţiile muzicale româneşti.
Au fost susținuţi și premiaţi tinerii pasionaţi de poezie, literații de mâine, elevii talentați ai Liceului Traian. Festivalul s-a încheiat în stil autentic românesc în interpretarea grupului folcloric „Flori de dor”.
În prima zi a manifestărilor, 13 ianuarie, programul a debutat la Primăria Orașului Băile Herculane şi a continuat la Mănăstirea „Sfânta Ana” cu o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu, urmată de decernarea premiilor „Eminescu” şi „Pamfil Şeicaru” personalităţilor invitate din Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Hunedoara, Alba, Bucureşti, Baia Mare, Republica Moldova şi Serbia.
Pentru încă un an severinenii au demonstrat că Mihai Eminescu este un reper al culturii române şi internaţionale, fapt dovedit şi de volumele aflate în patrimoniul Cabinetului de Manuscrise și Carte Rară a Bibliotecii Academiei Române, ce reunește zeci de traduceri în limbile franceză, italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă, poloneză, armeană și sârbă, realizate de traducători români și străini.
În dimineața zilei de 15 ianuarie 2022, după slujba Sfintei Liturghii, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, a avut loc o slujbă de pomenire pentru poetul nostru nepereche, Mihai Eminescu.