Luni, 14 Iunie 2021 16:15

Comemorarea celor 106 locuitori ai comunei Cireşu, deportaţi în Bărăgan

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada 14-18 iunie 2021, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Deportaţi în Bărăgan, filiala Mehedinţi, în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, organizează în mai multe locaţii diverse manifestări de comemorare a victimelor comunismului sub genericul „Rusaliile Negre - 70 de ani de la deportarea în Bărăgan”.

Programul manifestărilor a debutat luni, 14 iunie 2021, cu comemorarea celor 106 locuitori ai comunei Cireşu, deportaţi în Bărăgan, la monumentul ridicat aici de cei care s-au întors acasă în perioada 1955-1960. Slujba parastasului a fost săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Monumentul aminteşte de momentul negru din istoria acestor meleaguri, ticluit în mare secret de autorităţile comuniste de la acea vreme. Se spune că doar 5 persoane din conducerea de stat cunoşteau acest plan de „igienizare a zonei de frontieră”, aşa cum au numit autorităţile acţiunea de deportare din anul 1951.

Preasfinţitul Nicodim, fiu al acestor plaiuri, a vorbit despre episodul trist care a schimbat destinul multor oameni: „Pomenim astăzi pe toți cei care în perioada comunistă au fost fie închiși în lagăre și în închisori, fie deportați, în special din zona noastră, din Mehedinți, dar și din Caraș-Severin și Timiș. Au fost luați de la casele lor și duși în locuri necunoscute, în special în Câmpia Bărăganului. I-au luat din case, din gospodăriile în care aveau de toate, și i-au dus în câmp, în Bărăganul pustiu, unde nu aveau nimic. Le-au spus că acolo urmau să locuiască, în câmpul gol. Au stat acolo cinci ani de zile şi au făcut fiecare bordei în pământ. Foarte mulți dintre ei, unii prezenți astăzi la această slujbă de comemorare, erau prunci atunci, erau copii, și împreună cu părinții lor au fost duși de pe meleagurile natale pentru simplul fapt că erau oameni harnici, oameni gospodari care s-au opus unui regim ce nu punea accent pe demnitatea umană, pe credință, ori proprietate. Cei adunați astăzi aici duc mai departe mesajul și nădejdea ca ceea ce s-a întâmplat atunci, să nu se mai întâmple niciodată în istoria poporului român.”

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic şi Deportaţi în Bărăgan – filiala Mehedinţi, Ileana Mateescu, rememorează cu durere momentele cumplite trăite în vara anului 1951, descriind cu amănunte cum au acţionat autorităţile comuniste în acele zile.

La eveniment au participat şi alţi membrii A.F.D.P.R., filiala Mehedinţi, autorităţile locale şi judeţene, precum din cei care au fost deportaţi şi s-au întors acasă.

În fiecare an, membrii A.F.D.P.R., filiala Mehedinţi, aduc un omagiu rudelor și cunoscuților care în urmă cu 70 de ani, la data de 18 iunie 1951, au fost deportați în Câmpia Bărăganului unde au răbdat exilul, sărăcia și chiar moartea.

Din Mehedinţi au fost ridicate forţat şi strămutate în Bărăgan 1243 de familii cu un număr de 3851 de persoane din 100 de localităţi.

Astăzi, la 70 de ani de la măsurile abuzive luate de regimul comunist, în județul Mehedinți nu mai trăiesc câțiva deportați. Cu toate acestea, aproximativ 230 dintre fiii celor mutați în Bărăgan sunt înscriși în asociație, din dorința de a păstra vie amintirea părinților greu încercați.

Citit 1298 ori Ultima modificare Luni, 14 Iunie 2021 16:22

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube