Acesta a fost organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, prin Sectorul Cultural al Centrului Eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.
Reunind ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de la majoritatea universităților din țară și invitați de marcă din străinătate, manifestarea culturală a constituit un fericit prilej de interacțiune a diverselor domenii științifice şi culturale, legate de tema proclamării anului 2024 ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Simpozionul a abordat câteva aspecte fundamentale, constitutive pentru pastoraţia Bisericii, precum şi acordarea unei atenții sporite, faţă de cei suferinzi, cât şi în ceea ce priveşte comemorarea Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi ce s-au ostenit prin munca lor practicând medicina fară a primi avantaje materiale.
Această ultimă zi a evenimentului a cuprins în programul ei trei sesiuni de comunicări, una dintre ele fiind dedicată celor care au participat on-line, cu referate pe diferite subiecte ce s-au încadrat în contextul cerinţelor simpozionului.
În cadrul primei sesiuni de comunicări a fost prezentat un moment artistic al interpretei Ana Maria Pereanu, elevă a Liceului de Arte „I. Şt. Paulian” din Drobeta Turnu Severin, constând în interpretarea unei balade a consacratului compozitor şi muzicolog Ciprian Porumbescu.
Lucrările evenimentului cultural s-au încheiat cu scurte intervenții ale invitaților și dezbateri pe temele aduse în discuție sau colaterale.
La final, Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit lui Dumnezeu pentru ajutorul Său faţă de noi, precum şi tuturor celor prezenţi cu comunicări de mare valoare culturală şi ştiinţifică în aceste zile la Simpozionul internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”.