Programul manifestărilor a debutat duminică, 3 noiembrie, prin oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de arhierei sub protia Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Mănăstirea Sfânta Treime din Municipiul Strehaia, aşezământul monahal prăznuindu-şi celui de-al doilea hram, pe Sfânta Teofana Basarab. Din soborul de arhierei au mai făcute parte Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
În ziua de luni, 4 noiembrie, s-a desfăşurat la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta-Turnu Severin, sesiunea de comunicări a simpozionului „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”. În cadrul simpozionului s-au susținut lucrări ce au avut ca subiect teme legate de anul omagial 2024 proclamat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. De asemenea, comunicările au mai fost legate şi de celelalte teme propuse în cadrul simpozionului.
Cuvântul de întâmpinare a fost susţinut Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a salutat prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, precum şi a tuturor oamenilor de cultură care au răspuns afirmativ la invitaţia de a participa în cadrul acestei manifestări culturale din Cetatea Severinului şi a precizat motivele care au stat la baza organizării acestui eveniment: „Am dorit organizarea acestui simpozion din două motive: În primul rând, pentru a nota, pentru a scrie, pentru a aduce la lumină ceea ce pe viitor, considerăm noi, se va pierde. Sunt atâtea lucruri în mediul rural, este atâta istorie în aceste plaiuri ale Mehedinţiului, ale zonei care s-a numit Ţara Severinului, ale acestei zone legate de Dunăre, legate de Porţile de Fier. Este bine să notăm, să reamintim, să comemorăm tot ceea ce s-a întâmplat în trecutul îndepărtat, dar şi în trecutul apropiat. Este bine să notăm aspecte pe care generaţiile viitoare dacă nu le vor citi în scrierile noastre înmănuncheate în volumul ce apare, praful uitării se va aşterne.(...).
În al doilea rând, este dorinţa noastră de a ne întâlni cu oameni speciali, cu toţi aceia, fie preoţi, fie specialişti în diferite domenii, intelectuali de seamă care şi-au dedicat viaţa cercetării, şi-au dedicat viaţa scrisului, au făcut o pasiune din cercetare. Merită să ne vedem din timp în timp, pentru că se creează această comuniune plină de bucurie şi cu roade pentru generaţiile viitoare”.
Au urmat cuvântările autorităţilor locale reprezentate de Prefectul Judeţului Mehedinţi, domnul Isuf Alin Constantin, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, domnul Aladin Georgescu şi Primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.
Tot în deschidere a avut loc un moment artistic susţinut de Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub bagheta dirijorală a Pr. Pruiu Iulian, cu un repertoriu de cântece religioase.
Programul a continuat cu câteva lansări de carte:
- Dr. Ivo Gheorghiev şi Drd. Filipov Gheorghiev, Cuvioasa Teofana Basarab - Sfânta Țarină;
- Prof. univ. dr. Dumitru Jompan, „Izvorașul” - Colinde și Cântece de Stea;
- Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, Conf. univ. dr. Tudor Rățoi, Cosmin Gherghe, Dicționarul istoric al localităților din județul Mehedinți.
La demersul ştiinţific au participat cu lucrări alcătuite după toate rigorile academice Ierarhi, preoţi, profesori de teologie, de istorie, oameni de cultură şi cercetători de prestigiu din România.
În încheierea evenimentului, Preasfinţitul Părinte Nicodim a mulţumit organizatorilor şi celor invitaţi, pentru osteneala şi pentru valoarea ştiinţifică înaltă a referatelor susţinute în cadrul acestui Simpozion, exprimându-şi speranţa că acest simpozion va deveni o manifestare de tradiţie între alte evenimente culturale, liturgice şi administrative ale Episcopiei noastre.