Episcopia Severinului și Strehaiei - Decembrie 2023

În Duminica după Naşterea Domnului, 31 decembrie, în ultima zi a anului 2023, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie alături de obștea Sfintei Mănăstiri Topolnița.

Publicat în Știri religioase

În noaptea dintre ani, în toate lăcaşurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române se va săvârşi o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului va începe în jurul orei 23.30 şi va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În prima zi a anului, în toate bisericile ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Pe 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Ca formă, aceasta provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin slujba va fi săvârşită de ierarhul locului, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba de Te Deum care se oficiază în prima zi a noului an. Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, o parte din protopsalţii Catedralei vor prezenta, pe platoul din faţa sfântului lăcaş, tradiţionalul Pluguşor și jocul Caprei, momente care vor fi gustate cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

În privința citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea dintre ani sau imediat după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în urmă unei dezbateri sinodale din dată de 17 februarie 2011, a hotărât: „Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respectă rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taină Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduiala trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul țării, neaprobata de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și, mai ales, în practica altor Biserici Ortodoxe surori.”

Precum bine se știe, aceste rugăciuni întocmite de Sfântul Vasile cel Mare sunt o serie de blesteme adresate diavolului care posedă un suflet și îl chinuie în mod vizibil. Pentru această, aceaste rugăciuni se cade a fi rostite de preot numai persoanelor demonizate, cel mult în prezența rudelor și a prietenilor împreună-rugători.

Mai mult, pregătirea pentru aceste rugăciuni trebuie să fie una serioasă, atât din partea preotului rugător, precum și din partea celor de față (demonizatul, dacă este cu putință, și însoțitorii acestuia). Astfel, pentru a lua parte la aceste molitfe, fiecare este dator să postească aspru măcar o zi (post negru, dacă este cu putință), să se spovedească și să se împărtășească.

Publicat în Știri religioase

Duminică, 31 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va fi prezent la mănăstirea Topolniţa, prilej cu care va săvârşi Sfânta Liturghie în mijlocul obştii de vieţuitori.

Publicat în Știri religioase

Ședința Consiliului Județean din data de 28 decembrie 2023 a fost una cu totul deosebită, întrucât oaspeți au fost Înaltpreasfințitul Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria însoțiți de mai mulți reprezentanți ai Mitropoliei Olteniei și Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Pe ordinea de zi a ședinței a fost votat proiectul prin care Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost declarat cetățean de onoare al județului Mehedinți.

În cea de-a treia zi a Crăciunului, miercuri, 27 decembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va oficia Sfânta Liturghie în municipiul Orşova, la parohia „Sfântul Nicolae”.

Publicat în Știri religioase

Marți, 26 decembrie 2023, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Soborul Maicii Domnului și pe Sfântul Preacuviosul Părintele nostru Nicodim cel Sfințit de la Tismana, Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-și ocrotitorul spiritual. Cu același prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim și-a prăznuit ziua de nume.

Publicat în Știri religioase

La Praznicul Nașterii Domnului, bisericile au devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși care a venit să cinstească darul făcut de Dumnezeu omenirii, pe Pruncul Iisus, Fiul Cel veşnic al Tatălui Ceresc, care din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor, S-a făcut om.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de slujitorii sfântului lăcaş de închinare.

Publicat în Știri religioase

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta Liturghie în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfânta Ana” din orașul Orșova.

Publicat în Știri religioase

Credincioşii severineni se vor bucura în ziua de Crăciun, luni, 25 decembrie, de  o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi vor trăi minunea Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Ambianţa duhovnicească de rugăciune va fi întreţinută de răspunsurile date la strană de membrii celor două grupuri psaltice.

La finalul Sfintei Liturghii se va da citire Pastoralei de Crăciun a chiriarhului mehedinţean ce conţine cuvântul de învăţătură al ierarhului la acest mare praznic, precum şi binecuvântările şi urările de bine cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Sărbătoarea şi bucuria comuniunii continuă şi marţi, 26 decembrie, în vechea cetate a Severinului, Episcopia Severinului şi Strehaiei urmând să îşi prăznuiască hramul, „Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana”, iar Preasfinţitul Părinte Nicodim îşi va serba ziua de nume.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Părinte Nicodim!

Publicat în Știri religioase

Pe 24 decembrie, în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, obştea mănăstirii Sfânta Ana are parte de o aleasă bucurie duhovnicească.

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube