Episcopia Severinului și Strehaiei - Ianuarie 2024

Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” va găzdui duminică, 4 februarie 2024,  lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub președinția Preasfinţitului Părinte Nicodim.

Publicat în Comunicate

Vineri, 2 februarie 2024, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, Episcopia Sloboziei și Călărașilor va sărbători „Întâmpinarea Domnului” la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, moment aniversar ce marchează trei decenii de la consacrarea episcopală a Preasfinției Sale.

Publicat în Știri religioase

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Facultatea de Teologie din Craiova își prăznuiește ocrotitorii spirituali, pe Sfinți Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul și Sf. Ioan Gură de Aur. Cu ocazia acestui moment, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Mc. Dimitrie” din Craiova, în prezența cadrelor didactice și a studenților. De asemenea, în calitate de invitați, au slujit următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. În cadrul Sfintei Liturghii, domnul Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, cadru didactic al Facultății, a fost hirotonit în treapta de diacon. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Facultății de Teologie.

Publicat în Știri religioase

Facultatea de Teologie din Craiova îşi sărbătoreşte marţi, 30 ianuarie, ocrotitorii. Astfel, de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de ierarhi, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova.

Publicat în Știri religioase

Duminică, 28 ianuarie 2024, în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Spermezeu, județul Bistrița-Năsăud, un sobor de arhierei a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie. La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat Slujba Parastasului prilejuit de împlinirea a patruzeci de zile de la mutarea în veșnicie, a bunei și evlavioasei credincioase Ana Drăgoi, mama Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Publicat în Știri religioase

Preasfințitul Părinte Nicodim împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în biserica severineană din cartierul Calea Târgu Jiului ce îl are pe Sfântul Ioan Gură de Aur ca ocrotitor.

Publicat în Știri religioase

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la început de an calendaristic, în Duminica a XIV-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Litrghie în localitatea Spermezeu din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Publicat în Știri religioase

Biserica Ortodoxă prăznuieşte sâmbătă, 27 ianuarie, aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (Hrisostom), reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Publicat în Știri religioase

Românii de pretutindeni aniversează în ziua de 24 ianuarie 2024, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor.

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube