Episcopia Severinului și Strehaiei - Octombrie 2023

În perioada 29-30 octombrie s-a desfăşurat în Episcopia Severinului şi Strehaiei simpozionul intitulat „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”, ajuns la ediţia a II-a, eveniment cultural - liturgic dedicat anului omagial 2023 şi împlinirii a 20 ani de la înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, 640 ani de atestare documentară a județului Mehedinți și 500 ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Mraconia.

În Duminica a XXIV-a după Rusalii, obştea Mănăstirii Strehaia a avut parte de o aleasă bucurie duhovnicească, aici prăznuindu-se celui de-al doilea hram al aşezământului monahal, Sfânta Teofana Basarab.

Publicat în Știri religioase

Sâmbătă, 28 octombrie, credincioşii parohiei Godeanu au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim şi pe Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Publicat în Știri religioase

În perioada 29-30 octombrie se va desfăşura în Episcopia Severinului şi Strehaiei simpozionul intitulat „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”, ajuns la ediţia a II-a, eveniment cultural - liturgic dedicat anului omagial 2023.

Ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru mii de credincioși și pelerini sosiți din toate colțurile țării pe Colina Bucuriei. Evenimentele dedicate sărbătorii Cuviosului au culminat vineri, 27 octombrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un impresionant sobor de ierarhi români și străini, în prezența reprezentanților autorităților de stat și a unui număr nesfârșit de închinători. La final, Preafericirea Sa a adresat un mesaj de felicitare și de mulțumire ierarhilor invitați, pelerinilor, precum și tuturor celor care sau implicat în organizarea sărbătorii hramului Catedralei Patriarhale.

Publicat în Știri religioase

Sobor de arhierei la punerea pietrei de temelie pentru paraclisul Mănăstirii Godeanu

Sâmbătă, 28 octombrie, credincioşii parohiei Godeanu vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim şi pe Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Cei doi arhierei vor săvârşi Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, având alături un sobor de preoţi şi diaconi, iar după Sfânta Liturghie va urma slujba de punere a pietrei de temelie pentru paraclisul Mănăstirii Godeanu ce va avea ca ocrotitori pe Sfântul Siluan Athonitul și Sfântul Sofronie de la Essex.

*******

Mănăstirea Strehaia la ceas de praznic în Duminica a a XXIV-a după Rusalii

Pe 29 octombrie, în Duminica a XXIV-a după Rusalii, obştea Mănăstirii Strehaia are parte de o aleasă bucurie duhovnicească, aici prăznuindu-se celui de-al doilea hram al aşezământului monahal, Sfânta Teofana Basarab.

În mijlocul soborului de ostenitoare ale sfântului lăcaş de închinare se va afla Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi  Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Soborul de ierarhi va săvârşi Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi. Slujba euharistică va începe în jurul orei ora 09:30.

Anul trecut a fost săvârşită slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou paraclis necesar pentru oficierea slujbelor în anotimpul rece, paraclis ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab.

După Sfânta Liturghie, soborul de arhierei se va deplasa în localitatea Peşteana din Protopopiatul Baia de Aramă unde va fi sfinţită o troiţă din marmură.

Aceasta a fost ridicată de Episcopia Severinului şi Strehaiei cu sprijinul Primăriei Comunei Floreşti şi cu purtarea de grijă a Părintelui Vânătoru Tudor Cosmin şi a enoriaşilor parohiei Zegujani, în memoria eroilor din Primul şi al Doilea Război Mondial, precum şi a luptătorului anticomunist Nae Trocan, originar din Peşteana.

Publicat în Știri religioase

În zilele de miercuri și joi, 25 – 26 octombrie 2023, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfășurat ședința de lucru și ședința solemnă ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Publicat în Comunicate

Bucuria pelerinajului din acest an la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, este sporită de aducerea din Mitropolia de Veria (Grecia) a Sfintelor Moaște ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

Publicat în Știri religioase

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe şi anul acesta la sărbătoarea Ocrotitorului spiritual al Bucureştilor, Sfântul Dimitrie Basarabov. În ziua praznicului Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Preasftinţitul Părinte Nicodim va sluji la Catedrala Patriarhală.

Publicat în Știri religioase

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit în Parohia Stângăceaua din Protopopiatul Strehaia, unde a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. A urmat Sfânta Liturghie oficiată împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube