Vineri, 08 Ianuarie 2021 00:09

Sfântul Ioan Botezătorul - hramul bisericii Grecescu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, biserica severineană Grecescu a îmbrăcat straie de sărbătoare, joi, 7 ianuarie 2020. La hramul de tradiţie al sfântului lăcaş de închinare a luat parte şi ierarhul mehedinţean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Chiriarhul mehedințean a fost primit cu aleasă bucurie de către credincioşii prezenţi, fiind prima vizită arhierească din acest nou an calendaristic. Alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, la ceremonia religioasă a slujit un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic ,,Sfântul Nicodim de la Tismana” al  Catedralei Episcopale din municipiu. Câteva zeci de credincioşi au petrecut două ceasuri în rugăciune şi comuniune. Foarte mulţi creştini şi-au serbat şi onomastica, ocazie cu care au fost felicitaţi de Arhipăstorul lor. Gândurile bunilor rugători s-au îndreptat şi către cei mutaţi la Domnul, pentru care au pregătit parastase, după rânduiala Bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a adresat celor prezenţi cuvânt de învăţătură şi binecuvântare. Preasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre viaţa plină de sfinţenie pe care a dus-o Sfântul Proroc Ioan în pustiul Iordanului, în aşteptarea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. În urma răbdării, ascezei şi nevoinţelor sale, Ioan a dobândit har de la Dumnezeu, Care i-a descoperit venirea la Iordan al lui Hristos şi arătarea Sfintei Treimi. Glasul său a lucrat numai spre vestirea apropierii Împărăţiei Cerurilor, pregătind poporul prin botezul cu apă.

Preasfinţitul Părinte a încheiat cuvântul pastoral cu îndemn la rugăciune, la frecventarea bisericii şi la urmarea poruncilor Evangheliei.

Ziua de praznic s-a încheiat cu un parastas săvârşit de soborul de preoți slujitori spre veşnica pomenire a ctitorilor lăcaşului de închinare severinean, Ioan şi Ioana Grecescu.

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan şi Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş.

Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară, în stil neoclasic, creaţie a lui Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit prima catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin.

Citit 1284 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2021 11:23

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube