Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 19:07

Sfânta Liturghie și parastas în Parohia Godeanu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În sâmbăta dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Nicodim a poposit în mijlocul comunității satului natal, Godeanu, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în biserica parohială, iar răspunsurile liturgice au fost date de psalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim i-a îndemnat pe cei prezenți să sporească rugăciunea fără a se limita la a face numai rugăciuni de cerere, ci să aducă lui Dumnezeu rugăciune de laudă și de mulțumire: „Cel mai important lucru este să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru tot, să-i mulțumim lui Dumnezeu fiecare dintre noi pentru tot ajutorul de care ne-a făcut parte în viață, aceasta fiind o rugăciune de mulțumire…noi ne-am obișnuit să zicem rugăciuni de cand eram copii mai mult de cerere, la vreme de boală și suferință îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute și este bine că facem aceasta, dar în afară de această rugăciune de cerere avem și rugăciune de laudă. Rugăciune de laudă aducea psalmistul David când privea cerul si spunea: Mari și minunate sunt lucrurile tale Doamne și nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale. Rugăciune de laudă se aduce în biserică la slujba Utreniei: Toată suflarea să laude pe Domnul…”

Tot în cuvântul de învățătură Preasfinția Sa le-a citit câteva fragmente din opera Sfântului Vasile cel Mare în care vorbește despre rugăciunea de mulțumire și de laudă.

După Slujba Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim împreună cu clerul și credincioșii prezenți au mers în cimitirul satului unde au săvârșit slujba sfințirii crucii de la mormânt și rânduiala parastasului pentru mama Preasfințitului Părinte Nicodim, Nicolăescu Maria, și pentru bunica Preasfinției Sale, Petrescu Ioana.

Biserica din satul Godeanu a fost construită în anul 1862 pe cheltuiala enoriașilor, fiind sfințită în anul 1868 de către Preasfințitul Calinic al Râmnicului. În anul 2009 de Praznicul Adormirii Maicii Domnului biserica parohiei Godeanu a fost resfințită după ce lăcașul de închinare a fost complet restaurat. Slujba de sfințire a fost oficiată atunci de un sobor de trei arhierei Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria.

Parohia Godeanu este păstorită de părintele Nicolae Oproiu, care este și ostenitor în cadrul sectorului Social-Media al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Citit 1640 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 19:32

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube