Miercuri, 02 Decembrie 2020 01:37

Ziua Națională a României a fost marcată și la Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De Ziua Naţională a României, marți, 1 decembrie 2020, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate a fost oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

În cinstea și memoria lor a fost edificată și Catedrala Națională din București al cărui hram este atât Înălțarea Domnului, Ziua eroilor, cât și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul spiritual al României.

Astfel, manifestările de la Drobeta-Turnu Severin, dedicate Zilei Naționale a României, au început prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Catedrala Episcopală din municipiu, începând cu ora 9:15, după care a urmat slujba de Te Deum, la orele 11:30.

Pe 1 decembrie 1918, în cadrul Marii Adunări Naționale, s-a hotărât prin vot în unanimitate, unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, iar din anul 1990, a fost adoptată drept ,,Zi Natională”.

Manifestările și-au continuat desfășurarea la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor, cu un ceremonial militar-religios care a cuprins: prezentarea onorului militar, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, prezentarea alocuțiunilor privind semnificația și importanța zilei de 1 Decembrie şi depunerea de coroane, respectându-se normele impuse de această perioadă pandemică în care ne aflăm.

Slujba religioasă și de comemorare a eroilor a fost săvârşită cu binecuvântarea Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, de un sobor de preoţi de la Centrul Eparhial, dintre aceștia amintim pe Preacucernicul Părinte Ionuț-Cosmin Ștefan, inspector bisericesc în cadrul eparhiei, Preacucernicul Părinte Cătălin Gherghinescu, preot misionar în cadrul Penitenciarului Mehedinți și Preacucernicul Părinte Ionuț Semenescu, protoiereu al protoieriei Drobeta.

Totodată, sărbătoarea de astăzi a avut dublă semnificație pentru județul nostru, dat fiind faptul că în această zi aleasă, în urmă cu 71 de ani se năștea inegalabila Angelica Stoican, interpret de renume al cântului popular autentic mehedințean, din zona de nord a județului Mehedinți.

Așadar, astăzi, în zi de mare sărbătoare pentru noi, toți românii, dar în special pentru doamna Angelica Stoican, simbol al Mehedințiului, dar și al întregii Românii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, i-a acordat cea mai mare distincție a Centrului Eparhial mehedințean, Crucea Mehedințeană pentru mireni, renumitului artist emerit, pentru activitatea sa rodnică și folositoare Bisericii, dar și societății. Emoționată, artista a ținut sa precizeze faptul că în ciuda contextului epidemiologic, munca sa continuă în studioul de înregistrări.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a prezentat însemnătatea acestei zile de sărbătoare și și-a exprimat recunoștință și prețuirea față de steaua mehedințeană a cântecului popular, doamna Angelica Stoican.

Citit 1787 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Decembrie 2021 11:45

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube