Sâmbătă, 01 August 2020 18:15

Slujirea arhierească a Preasfințitului Părinte Nicodim în Duminica a VIII-a după Rusalii

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Duminica a VIII-a după Rusalii, a Înmulţirii Pâinilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

În această duminică se dă citire pericopei evanghelice de la Matei 14, 14-22, care aduce în atenţia noastră minunea Înmulţirii pâinilor şi peştilor.

Domnul Iisus Hristos, luând cele cinci pâini şi doi peşti, a privit, nu la sate sau cetăţi "ce nu erau acolo", nici la pământul pustiu, ci la cer, le-a binecuvântat şi frângându-le, a îndestulat de hrană şi de mila lui Hristos o mulţime de oameni, de hrană binecuvântată şi primită ca din cer. Cu aceasta, lucrarea Mântuitorului era împlinită: mulţime de bolnavi vindecaţi, mulţimea toată îndestulată! Sănătatea şi hrana, deci viaţa şi învăţătura cea mare, câştig sufletesc şi trupesc, pentru că şi minunea vindecărilor şi minunea pâinilor îndestulau şi foloseau şi trupeşte şi sufleteşte mulţimii aceleia de care Îi era milă lui Hristos.

Iisus miluia pe oameni şi trupeşte şi sufleteşte, miluia pe omul întreg. Îi era milă de bolnavi şi îi vindeca; îi era milă de flămânzi şi îi sătura; voia şi făcea oamenilor tot binele, le dădea tot ajutorul, le era de tot folosul.

****

În imagine este locul înmulțirii minunate a pâinilor și a peștilor (Tabgha, Israel)

Pe acest loc s-a construit în sec. IV-V o bisericuță în amintirea acestei minuni - "Biserica Înmulțirii Pâinilor și a Peștilor" (orășelul Tabgha - anticul Heptapegon - așezat pe țărmul nord-vestic al Mării Galileii). Biserica cinstește locul în care Hristos, din iubire pentru poporul ce L-a urmat, a înmulțit cele cinci pâini și doi pești.

Sub Sfânta Masă se află blocul de piatră (1 x 0.6 x 0.14 metri) cinstit ca fiind cel pe care Hristos a așezat pâinile și peștii. Acesta este posibil să fie același pe care pelerina Egeria l-a văzut în secolul al IV-lea, însă, bineînțeles, pelerinii nu mai au voie să cioplească din acesta bucățele de piatră. În fața Sfântului Altar se află un mozaic foarte bine restaurat care înfățișează doi pești de o parte și alta a unui coș cu pâini. Pe lângă cinstea de a fi locul în care Mântuitorul Hristos a înmulțit pâinile și peștii, această biserică este foarte apreciată și pentru podeaua acesteia, acoperită cu mozaic aparținând secolului al V-lea. Acesta este cel mai vechi pavaj cu modele din întreaga artă creștină palestiniană - descoperit până acum.

 

Citit 1587 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 August 2020 18:22

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube