Sâmbătă, 01 August 2020 18:20

Crainici - 100 de ani de la nașterea părintelui Nil Dorobanțu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sâmbătă 1 august 2020, s-au împlinit 100 ani de la nașterea părintelui Nil Dorobanțu. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire a părintelui în parohia Crainici, în prezența reprezentanților Asociației Nil Dorobanțu.

 

Din soborul slujitor la Sfânta Liturghie a făcut parte și părintele Ionel Dumitru Adam, reprezentant al Asociației Nil Dorobanțu care a primit la finalul Sfintei Liturghii din partea Episcopiei Severinului și Strehaiei Crucea Mehedințeană.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit celor prezenți despre personalitatea părintelui ieroschimonah Nil Dorobanțu „  El a avut o dorință de a combate ateismul. Știa că ateismul se preda în școală și a încercat cu tot dinadinsul să îl combată…părintele Nil a scris mult și iată că avem aici pe părintele Ionel care s-a străduit foarte mult să scoată la lumină prin diortosire scrierile părintelui Nil Dorobanțu. Părintele Ionel i-a aflat scrisul, scrisul părintelui Nil nu este ușor lizibil, dar părintele Ionel a deprins scrisul părintelui Nil. Pentru munca deosebită și râvna deosebită îi acordăm părintelui Ionel Adam Crucea Mehedințeană”.

De asemenea părintele Ionel Adam a evocat personalitatea părintelui Nil Dorobanțu și a trecut în revista activitatea asociației Nil Dorobanțu și realizările ei de la înființare în 2014 și până în prezent: „Având în vedere marea personalitate a părintelui Nil Dorobanțu, mi-am așternut în scris câteva gânduri ca să concentrez în ele toată munca aceasta de șase ani pe care am săvârșit-o împreună cu membrii Asociației Nil Dorobanțu. În această lume amnezică e bine să facem anamneză aducând în atenție chipul unui mare ascet și profund teolog, o icoană a Sfinților Părinți, mărturisitor al credinței și mucenic al prigoanei bolșevice ce a trezit din amorțire provocându-i un adevărat șoc duhovnicesc, întreaga ortodoxie românească, Părintele Nil Dorobanțu.”

În cadrul cuvântărilor de după Sfânta Liturghie domnul profesor Cornel Boteanu a lansat volumul „NIL DOROBANȚU, pustnicul de la Crainici” scris cu ocazia aniversării centenarului de la nașterea părintelui Nil: „Ceea ce a făcut părintele Nil pentru noi trebuie șă fie un reper, eu în literatură am un reper, Eminescu, în credință avem sfinții, părintele Nil nu este canonizat dar probabil că va fi, el a fost un luptător, un martir, el a opus rezistență regimului comunist, și ce rezistență… te cutremură viața lui, te cutremură opera lui, și te întrebi când și în ce condiții a reușit să scrie această operă când el a fost un permanent prigonit…”

De asemenea Părintele Alexandru Stănciulescu Bârda le-a vorbit celor prezenți depre părintele Nil Dorobanțu:  „Mi-au trecut multe cărți prin fața ochilor dar nu am întâlnit niște lucrări în care se combate cu atâta virulență ateismul, materialismul dialectic și istoric șa cum am găsit la Nil Dorobanțu. Îndemn pe tinerii care sunt de față să se orienteze către opera părintelui Nil atunci când îsi iau o temă pentru lucrările de licență și de doctorat. Este un teren neexplorat Nil Dorobanțu și opera lui, de unde pot să scoată niște lucruri extraordinare.”

Părintele paroh Daniel Costinel Rață le-a vorbit despre începutul păstoririi sale în parohia Crainici și începutul colaborării sale cu părintele Ionel Adam și Asociația Nil Dorobanțu: „am primit un telefon din părțile Moldovei de la vrednicul părinte frate al nostru, părintele Ionel Adam care mi-a spus în felul următor, și citez „părinte stai la Crainici pe un bulgăre de aur” referindu-se la părintele Nil Dorobanțu”. La final a mulțumit celor prezenți pentru bucuria de a fi împreună la această sărbătoare deosebit de importantă pentru locuitorii satelor Crainici și Bala. De asemenea a mulțumit autorităților locale și tuturor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment.

La finalul cuvântărilor Claca satului Crainici a cântat câteva pricezne.

Nil Dorobanțu (n. 1 august 1920, Crainici, Mehedinți - d. 27 martie 1977, Crainici, Mehedinți) A fost un ieroschimonah ortodox, stareț, duhovnic, ascet și mistic. Părintele Nil Dorobanțu s-a împotrivit ateismului comunist. A îmbrăcat haina "nebuniei" pentru Hristos, formă de manifestare puțin cunoscută în spațiul monahal românesc. A fost arestat și închis de mai multe ori, a fost urmărit de Securitate. A fost caterisit în 1956. A continuat să facă zilnic Sfânta Liturghie în case de credincioși ortodocși, în peșteri, în păduri. A fost bătut și prigonit. A murit cu pieptul zdrobit de bătaie în 1977. La deshumarea făcută în 2016, trupul lui nu a fost găsit în mormânt, sicriul fiind plin cu pământ și fără capac. S-au păstrat mii de pagini din scrierile părintelui Nil. Pentru a edita această bogată operă teologică s-a constituit o asociație care tezaurizează scrierile, obiectele care i-au aparținut, mărturiile celor care l-au cunoscut.

Citit 5899 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2020 09:41

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Septembrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube