Sâmbătă, 05 Septembrie 2020 16:52

Sfințirea primei biserici din satul Bibăn

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbătă 5 septembrie anul 2020 a avut loc slujba de sfințire a primei biserici a satului Bibăn, filie a parohiei Slașoma, din Protopopiatul Vânju Mare, județul Mehedinți.

Acest eveniment a fost așteptat de foarte mult timp de localnicii din satul Bibăn pentru că acest sat nu a avut niciodată biserică, deși atestarea documentară a satului este de la 1860. Iată că după 160 de ani de existență a satului Bibăn, comunitatea are un locaș de închinare în care să se adune în comuniune la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Slujba de sfințire a început în jurul orei 8:00 cu sfințirea exteriorului bisericii și târnosirea  altarului precum și sfințirea picturii și a catapetesmei.

Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Părinte Nicodim înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi răspunsurile liturgice fiind date de psalți de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în pridvorul bisericii pentru a da prilej credincioșilor veniți din împrejurimi să participe în duh de rugăciune și în comuniune, păstrând distanța fizica conform regulilor stării de alertă.

Deși satul Bibăn mai numără doar un număr de 25 de familii și aproximativ 40 de suflete, la slujba târnosirii au participat aproximativ 200 de presoane care s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii în poiana de lângă biserica nou sfințită. Biserica din Bibăn este așezată pe o colină la marginea satului lângă cimitirul satului.

Biserica a fost ctitorită, conform pisaniei bisericii de către familia Mirea, începută de domnul Vasile C. Mirea și continuată de fiul său Emil V. Mirea care a și fost prezent la această slujbă de sfințire, fiind singurul ctitor rămas în viață.

A fost construită între anii 1993 și 2019 prin purtarea de grijă a meșterilor Pleșa Constantin și Pleșa Mădălin. Între anii 2019-2020 s-a pictat în tehnica al secco de către domnul pictor Cătălin Popa din Slatina cu sprijinul financiar al familiei Mirea Emil și Luminița, locuitori ai satului Bibăn, în perioada construcției fiind preoți parohi P.C. Pr. Mirea Constantin și P.C. Pr. Pițiga Titel.

La finalul Sfintei Liturghii a fost citit actul de sfințire al bisericii, iar domnul ctitor Emil Mirea a primit din partea Episcopiei Severinului și Strehaiei Crucea Mehedințeană pentru mireni.

De asemenea preoții parohi care au purtat de grijă la construcția bisericii au primit rangul de iconom stavorfor și crucea mehedințeană pentru clerici.

La final Părintele Episcop Nicodim a pus la inimile credincioșilor un cuvant duhovnicesc arătând importanța ctitoririi unei biserici și marele folos duhovnicesc pe care il au cei ce iubesc podoaba casei Domnului și ctitoresc biserici, ei câștigând prin ctitorirea bisericii, mare dar de la Dumnezeu.

Citit 2406 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Septembrie 2020 22:49

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube