Vineri, 13 Noiembrie 2020 21:38

Sfântul Ioan Gura de Aur - hramul parohiei Calea Târgu-Jiului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biserica Ortodoxă a prăznuit vineri, 13 noiembrie 2020, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană din cartierul Calea Târgu-Jiului, care şi-a serbat patronul spiritual.

Așadar, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Din soborul de slujitori au făcut parte și părintele Consilier eparhial, Antonie Olarean, împreună cu părintele inspector bisericesc, Ionuț-Cosmin Ștefan, de la Centrul Eparhial mehedințean.

Bucuria hramului a fost, însă, umbrită anul acesta de trecerea recentă la cele veşnice a Părintelui Adrian-Claudiu Căpitănescu, ctitorul acestui sfânt lăcaş şi păstorul duhovnicesc al credincioşilor din această parohie. Astfel, în cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru Preacucernicul Părinte Adrian-Claudiu. După 30 zile de luptă cu virusul Sars-Cov-2, părintele Adrian-Claudiu Căpitănescu s-a mutat la Domnul. După o viață închinată slujirii lui Dumnezeu, în ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, anul mântuirii 2020, părintele Adrian-Claudiu a fost chemat să liturghisească împreună cu îngerii, în Catedrala Veșniciei a Împărăției lui Dumnezeu. Un preot de vocație care și-a închinat viața lui Hristos, împlinind în slujirea sa coordonatele chemării sacerdotale, fiind alături de cei în suferință, de cei marginalizați sau uitați, învățând și îndrumând părintește pe cei aflați în căutarea mântuirii, îngrijind rănile sufletești ale enoriașilor, mijlocind în rugăciunea către Dumnezeu mântuirea sufletelor fiilor și fiicelor duhovnicești.

La finalul Comuniunii Liturgice, Ierarhul mehedințean a așezat la sufletele credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură și de mângâiere, prezentându-le viața și activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, iar mai apoi a rememorat întreaga activitate a părintelui Adrian-Claudiu și în încheiere a adus mulțumiri alese întregului colectiv medical al Spitalului Municipal Orșova, iar pentru toate eforturile pe care medicii le-au depus, ca inima părintelui să nu se oprească și pentru întreaga lor activitate rodnică și folositoare Bisericii și societății, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a oferit cea mai înaltă distincție, ,,Crucea Mehedințeană pentru mireni”, doamnei doctor Adi-Claudia IUGA, șeful compartimentului Anestezie Terapie Intensivă, doamnei doctor Izabela-Bianca IANCU, medic specialist al compartimentului Anestezie Terapie Intensivă, doamnei doctor Raluca-Xenia CHERESTES, medic specialist al compartimentului Anestezie Terapie Intensivă, doamnei doctor Mihaela-Marioara STOICHINĂ, șeful compartimentului Recuperare medicală, medicină fizică și balneologie și domnului doctor Grigore-Alexandru POPESCU, medic specialist al secției ,,Chirurgie generală”. 

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către grupul psaltic ,,Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Nicodim a săvârșit slujba parastasului de nouă zile, pentru Preacucernicul Părinte paroh, Adrian-Claudiu Căpitănescu.

Parohia ortodoxă Calea Târgu-Jiului a luat fiinţă în anul 2007 cu scopul de a asigura asistenţa religioasă pentru credincioşii din zona de est a municipiului. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 10 iunie 2007. Biserica din parohia "Calea Târgu-Jiului" este singura din Eparhia Severinului şi Strehaiei aşezată sub purtarea de grijă a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Citit 1915 ori Ultima modificare Duminică, 15 Noiembrie 2020 12:41

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube