Marți, 08 Septembrie 2020 15:08

Nașterea Maicii Domnului - Hramul Mănăstirii Vodița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Marți, 8 septembrie 2020, la marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Mânăstirea Vodiţa, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi-a serbat hramul.

Cu acest prilej s-a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi alături de un mare sobor de preoţi şi diaconi, dimpreună cu obștea monahală condusă de părintele arhimandrit Ioanichie Nicolăescu.
De asemenea, din toate colţurile judeţului, alături de credincioşi, s-au adunat monahi şi monahii la cinstirea primei sărbători închinate Maicii Domnului, din noul an bisericesc. Este o frumoasă tradiţie pe aceste meleaguri mehedinţene ca vieţuitorii sfintelor mănăstiri să fie întotdeauna împreună la slujbele de hram.
Actuala biserică a mănăstirii a fost ridicată între anii 1990-1992 odată cu reînființarea Mănăstirii Vodita. Prima biserică ridicată aici datează de la anul 1370 și a fost ridicată de Sfântul Nicodim de la Tismana pe cheltuiala voievodului Tării Românești Vlaicu-Vodă. Din această biserică se mai păstrează temelia, Sfânta Masa și o parte din zidurile ce au format naosul și pronaosul. Hramul dat de Sfântul Nicodim primei biserici a fost Sfântul Antonie cel Mare, actuala biserică sfințită în anul 1992 este așezată sub ocrotirea Maicii Domnului având ca hram Praznicul Nașterii Maicii Domnului.
La slujba din ziua hramului au participat alături de Preasfințitul Părinte Nicodim un număr mare de preoți apropiati ai Mănăstirii Vodița, dar și un număr de credincioși ce s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii. Utrenia și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de către Preasfințitul Părinte Nicodim în biserica Mănăstirii, iar credincioșii prezenți au păstrat distanța fizică cerută de autorități, participând prin rugaciune în biserică un numar limitat de persoane, iar în afara bisericii, un numar destul de mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de psalți de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor un cuvânt de folos duhovnicesc tâlcuind Pericopa Evanghelică ce s-a citit la Sfânta Liturghie, pericopă ce înfățișează pe Mântuitorul care este primit în casa celor două surori ale lui Lazar din Betania .
Preasfinția Sa a pus accentul pe învățătura ce se desprinde di Sfânta Evanghelie și anume ascultarea lui Dumnezeu și păzirea poruncilor lui, ascultare care poate aduce o fericire mai mare decât fericirea pe care o poartă o mamă când vede realizarile fiului ei. De asemenea în finalul cuvântului Ierarhul le-a citit credincioșilor prezenți câteva versete din Vechiul Testament și din Noul Testament, versete ce mărturisesc binecuvântarea ce vine asupra celor ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu.
Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar din România. Se găseşte pe şoseaua care leagă Drobeta Turnu Severin de Timişoara, la 5 km de Orşova, în judeţul Mehedinţi. Este o mănăstire de călugări, întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim, pe cheltuiala voievodului Ţării Româneşti, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. A fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi a fost construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. Hramul principal al mânăstirii este ,,Sfântul Antonie cel Mare” (17 ianuarie), dar mănăstirea are, după reîntemeierea ei din 1990, şi un al doilea hram, anume ,,Naşterea Maicii Domnului”, la care participă an de an, din ce în ce mai mulți credincioşi.

Citit 1656 ori Ultima modificare Marți, 08 Septembrie 2020 15:31

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Octombrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube