Stiri religioase

Stiri religioase (530)

Sărbătoarea Ocrotitorului ceresc al Cetăţii Bucureştilor a culminat duminică, 27 octombrie 2019, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de 41 de ierarhi români şi străini printre care s-a numărat şi Preasfinţitul Părinte Nicodim. Mii de credincioși din întreaga ţară au avut posibilitatea în timpul zilelor de pelerinaj să se ­închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş şi ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul ­ Cetăţii Albe-Ismail, aduse anul acesta în ­Capitală.

După închinarea la Locurile Sfinte, care ne-a oferit sentimentul profund al unei călătorii în timp până ce am devenit contemporani cu momentele când picioarele Mântuitorului atingeau aievea aceste meleaguri, pașii pelerinilor, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, s-au îndreptat spre teritoriul Iordaniei pentru a vizita splendidele ruine ale vechii capitale nabateene, Petra, Muntele Nebo și orașului Madaba unde în 1896, în urma construirii noului sat printre ruine, au fost găsite uitatele mozaicuri realizate în secolul al VI-lea. Renumită este unica hartă a Pământului Sfânt în Biserica Ortodoxă grecească a Sfântului Gheorghe.

Preasfinţitul Episcop Nicodim va participa şi în acest an la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Duminică, 27 octombrie, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară, lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe şi anul acesta la sărbătoarea Ocrotitorului spiritual al municipiului Craiova şi al Catedralei mitropolitane, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Şi în acest an, la hramul catedralei Mitropolitane participă şi ierarhul mehedinţenilor – Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în perioada 18-22 octombrie 2019, o echipă din cadrul TrinitasTv, televiziunea Patriarhiei Române, a poposit și în Episcopia Severinului și Strehaiei pentru a filma câteva ediții ale emisiunii "Comori ale Ortodoxiei", realizată de Părintele Consilier Patriarhal, Florin Șerbănescu împreună cu Filip Scarlat, regizor și producător al acestei emisiuni.

Marți, 22 Octombrie 2019 00:15

Pelerini la Patriarhia Ierusalimului

Luni, 21 octombrie, a avut loc un eveniment important în parcursul grupului de pelerini, conduși de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în Țara Sfântă. Am avut deosebita bucurie duhovnicească de a fi primiți de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului şi al întregii Palestine care s-a arătat încântat de prezența noastră în Ierusalim. Primirea a fost una caldă și familiară, iar după un cuvânt de bun venit bogat în sfaturi duhovnicești a urmat un schimb de daruri între cei doi ierarhi. Totul a fost încununat de protopsalții Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin printr-un moment de cântare bizantină care a bucurat auditoriul.

La întâlnire au fost prezenți și superiorul aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă - părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, precum și părintele arhimandrit Ioan Meiu care a facilitat comunicarea dintre Patriarh și pelerini.

Fiecare pelerin din grupul nostru a primit din partea Părintelui Patriarh Teofil binecuvântare pentru un pelerinaj cu folos și în dar câte o icoană.

Duminică, 20 Octombrie 2019 17:14

În Ierusalim pe Drumul Crucii

Puțin obosiți după pelerinajul din timpul zilei ne-am apropiat de vechea cetate a Ierusalimului pentru a sluji Sfânta Liturghie în Biserica Mormântului. Am intrat cu emoție pe poarta lui Irod și după câțiva pași am ajuns la Fortăreața Antonia parcurgând apoi împreună cu Hristos „Via Crucis” pâna la Biserica Sfântului Mormânt. 

Trei arhierei, Mitropolitul Ioachim de Elenopois, Mitropolit Macarie de Lampsac și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au săvârșit Sfânta Liturghie la altarul din Mormântul Domnului. Au fost înconjurați de un sobor format din preoții veniți cu grupurile de pelerini. Momentul rostirii rugăciunii Tatăl Nostru a fost unul înălțător, biserica răsunând într-un glas în limba română. 

Biserica Învierii din Ţara Sfântă, cel mai important monument al creştinătăţii, reprezintă un loc în care fiecare creştin visează să ajungă măcar o dată în timpul vieţii. Ierusalimul, oraşul celor trei mari religii - creştinism, iudaism, islam -, este locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit şi a înviat şi adăposteşte un complex arhitectonic ridicat încă din primii ani de libertate religioasă a creştinilor

În prezent, Biserica Sfântului Mormânt este localizată în cartierul creştin al Sfintei Cetăţi şi cuprinde atât Mormântul Mântuitorului, cât şi Golgota, locul unde a fost răstignit. Pentru Biserica Sfântului Mormânt funcţionează regulamentul statu-quo, impus la 1757 şi reconfirmat la 1852, care stabileşte ordinea istorică şi ierarhică a celor şase confesiuni religioase care slujesc în lăcaş: ortodocşi, armeni, copţi, catolici, etiopieni şi sirieni ortodocşi. Planul complexului arhitectonic de la Sfântul Mormânt din Ierusalim cuprinde peste 20 de obiective sacre: Sfântul Mormânt, Piatra Îngerului, Golgota, Piatra Ungerii, Altarul femeilor, Altarul copt, Capela siriană, Altarul Sfintei Maria Magdalena, Capela Arătării, Biserica Învierii, Paraclisul Maicii Domnului, Altarul Sfântului Longhin sutaşul, Altarul împărţirii veşmintelor, Altarul Sfântului Grigorie Luminătorul, Peştera Sfintei Cruci, Altarul încoronării cu spini, Altarul lui Adam, Biserica Sfinţilor 40 de Mucenici, Biserica Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Sfântului Apostol Iacov şi Biserica patriarhului Avraam.

 

Anual, la 15 octombrie, este celebrată ziua internaţională a nevăzătorilor sau ziua bastonului alb, acesta din urmă fiind sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere.

Peste 30.000 de pelerini s-au rugat și au participat la Sfânta Liturghie oficiată în centrul Iașilor, culminându-se astfel sărbătoarea Sfintei Parascheva din acest an. Peste 100.000 de credincioși s-au închinat până acum la racla cu moaștele Cuvioasei, iar în această dimineață, 14 octombrie 2019, mii de pelerini au adus prinos de mulțumire la slujba săvârșită pe pietonalul Ștefan cel Mare.

Duminică, 13 octombrie, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Mitopolitană din Iași.

Pagina 1 din 38

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Octombrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube