Luni, 20 Iulie 2020 15:56

Biserica din satul Schitul de Sus și-a serbat hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Luni 20 iulie 2020 de sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul, biserica din satul Schitul de Sus și-a serbat hramul, primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Din soborul preoților slujitori a făcut parte părintele Arhimandrit Gherasim Armulescu, starețul Mănăstirii Topolnița și fiu al satului Schitul de Sus, părintele Cătălin Țăruș de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, părintele Sorin Iliescu de la parohia Izvorul Bârzii, parohie învecinată cu parohia Balotești de care aparține biserica din Schitul de Sus, părintele paroh Petru Trotea care păstorește această comunitate din satul Schitul de Sus și părintele arhidiacon Bogdan Chirea de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai grupurilor psaltice de la Catedrala severineană.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre marele Prooroc Ilie Tesviteanul și despre minunile săvârșite de el minuni istorisite în Cartea a III-a a Regilor din Vechiul Testament.

De asemenea părintele paroh Petru Trotea le-a vorbit celor prezenți despre proveniența cuvântului hram și ceea ce înseamnă hramul bisericii pentru viața duhovnicească a credincioșilor unei parohii.

Până în anul 2019, biserica din satul Schitul de Sus precum și biserica din Balotești au fost păstorite de obștea monahală de la Mănăstirea Topolnița.

Piatra de temelie a bisericii cu hramul "Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul" a fost pusă în anul 1994, cu binecuvântarea Î.P.S. Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olterniei, de către Preasfinţitul Părinte Dr. Damaschin Severineanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.

Lucrările de construcţie s-au realizat între anii 1994-2004 cu sprijinul Preacuviosului Părinte Arhimandrit Pavel Nicolăescu, stareţul mănăstirii Topolniţa, cu ajutorul enoriaşilor şi al altor donatori.

Pictura sfântului locaş de închinare s-a realizat între anii 2004-2012 de către familia pictorilor Lăcrămioara şi Liviu Anton din Bucureşti, în tehnica "fresco", cu sprijinul Primăriei Izvoru Bârzii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Slujba de târnosire a bisericii din satul Schitul de sus a avut loc în data de 26 august 2012, la slujbă participând trei ierarhi membri ai Sfântului Sinod si anume Înaltpreasfințitul Părinte Academician Dr Irineu Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Citit 2906 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2020 17:16

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube