Producța ilustrează viața monahală de la Mănăstirea Dohiariu din Sfântul Munte Athos.
Organizatorul evenimentului este Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Palatul Culturii „Teodor Costescu” şi Radioul „Lumina” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.
Creația cinematografică a fost realizată în limba greacă, însă dispune de subtitrare în limba română.
Filmul a participat la festivaluri internaționale ca: FIF Tallinn, FIF Krakow și a câștigat Grand Prix la festivalurile de film „Pokrov” (Rusia) și „Zaječar” (Serbia).
Unde ești, Adame?
Un documentar despre viața de zi cu zi a monahilor din Mănăstirea Dohiariu (Sfântul Munte Athos).
Filmul scufundă spectatorul în viața unei mănăstiri de pe Sfântul Munte Athos. Viața monahală retrasă, plină de personaje autentice și „sfinți cotidieni”, se revarsă pe marele ecran înlăturând prioritățile noastre lumești.
Spectatorul este copleșit de un mod de viață cu totul necunoscut, fără precedent, al unei obști monahale vii - în mijlocul secolului XXI.
Sinopsis
Intriga filmului „Unde ești, Adame?” se desfășoară într-o veche vatră monahală – Dohiariu, așezată pe coasta de vest a muntelui Athos, o peninsulă din Marea Egee declarată Republică Monahală Autonomă și aflată în folosința exclusivă a monahismului ortodox răsăritean. Fenomenele naturii se împletesc armonios în succesiunea continuă a muncii și a rugăciunii, aliniindu-se într-o relație ritmică a omului cu natura, insinuând astfel raiul, după care tânjim cu toții din adâncul sufletului.
Însă perla acestui splendid peisaj bizantin o constituie monahii înșiși, a căror căldură și autenticitate au fost înregistrate prin întredeschiderea cortinei, care tăinuiește viața monahală de zi cu zi, unde fiecare își are bucuriile, speranțele și slăbiciunile proprii. Invitând producătorii filmului în mediul său, monahii speră să trezească în fiecare spectator amintirea propriei învieri.
Protagonistul filmului este starețul mănăstirii - egumenul Grigorie, a cărui experiență duhovnicească acumulată, l-a încununat cu o cunoaștere profundă a sufletului omenesc și a râvnei acestuia către întoarcerea la starea specifică naturii omenești a lui Adam, dinainte de căderea în păcat.