Vineri, 13 Octombrie 2023 10:28

„Unde ești, Adame?”: Filmul despre viața monahală din Athos va fi difuzat în premieră la Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Filmul „Unde ești Adame?” va fi difuzat în premieră în oraşul nostru vineri, 20 octombrie 2023, la Palatul Culturii „Teodor Costescu” în Sala de Spectacole.

Difuzarea peliculei va avea loc de la ora 18:00, iar organizatorii au anunțat intrarea liberă, conform afișului publicat.

Producța ilustrează viața monahală de la Mănăstirea Dohiariu din Sfântul Munte Athos.

Organizatorul evenimentului este Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Palatul Culturii „Teodor Costescu” şi Radioul „Lumina” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Creația cinematografică a fost realizată în limba greacă, însă dispune de subtitrare în limba română.

Filmul a participat la festivaluri internaționale ca: FIF Tallinn, FIF Krakow și a câștigat Grand Prix la festivalurile de film „Pokrov” (Rusia) și „Zaječar” (Serbia).

 

Unde ești, Adame?

Un documentar despre viața de zi cu zi a monahilor din Mănăstirea Dohiariu (Sfântul Munte Athos).

Filmul scufundă spectatorul în viața unei mănăstiri de pe Sfântul Munte Athos. Viața monahală retrasă, plină de personaje autentice și „sfinți cotidieni”, se revarsă pe marele ecran înlăturând prioritățile noastre lumești.

Spectatorul este copleșit de un mod de viață cu totul necunoscut, fără precedent, al unei obști monahale vii - în mijlocul secolului XXI.

 

Sinopsis

Intriga filmului „Unde ești, Adame?” se desfășoară într-o veche vatră monahală – Dohiariu, așezată pe coasta de vest a muntelui Athos, o peninsulă din Marea Egee declarată Republică Monahală Autonomă și aflată în folosința exclusivă a monahismului ortodox răsăritean. Fenomenele naturii se împletesc armonios în succesiunea continuă a muncii și a rugăciunii, aliniindu-se într-o relație ritmică a omului cu natura, insinuând astfel raiul, după care tânjim cu toții din adâncul sufletului.

Însă perla acestui splendid peisaj bizantin o constituie monahii înșiși, a căror căldură și autenticitate au fost înregistrate prin întredeschiderea cortinei, care tăinuiește viața monahală de zi cu zi, unde fiecare își are bucuriile, speranțele și slăbiciunile proprii. Invitând producătorii filmului în mediul său, monahii speră să trezească în fiecare spectator amintirea propriei învieri.

Protagonistul filmului este starețul mănăstirii - egumenul Grigorie, a cărui experiență duhovnicească acumulată, l-a încununat cu o cunoaștere profundă a sufletului omenesc și a râvnei acestuia către întoarcerea la starea specifică naturii omenești a lui Adam, dinainte de căderea în păcat.

Citit 1082 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 10:41

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube