Sâmbătă, 28 noiembrie, când Biserica Ortodoxa sărbătoreşte pe Sfântul Cuv. Ştefan cel Nou, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Gura Motrului.
Situată la 62 de km est de Drobeta Turnu-Severin, Mănăstirea Gura Motrului are hramul Cuvioasa Paraschiva. Tradiţia îl aşează ca ctitor pe Sfantul Nicodim care ridica pe acest loc un schit (sec. XIV). Primul ctitor oficial a fost Harvat, mare logofat al lui Neagoe Basarab între anii 1512-1521.
În Duminica a XXX-a după Rusalii, credincioşii severineni sunt chemați la rugăciune obştească şi la comuniunea cu Dumnezeu şi cu sfinții Săi.
O ceremonie euharistică deosebită va fi oficiată la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, va săvârşi jertfa cea tainică, înconjurat de sobor de preoți şi diaconi.
În pericopa evanghelică de la Luca 18, 18-27, Mântuitorul Hristos prin sfatul dat tânărului bogat ne îndeamnă să câştigăm bogăţia duhovnicească şi să nu ne lipim de bunurile lumeşti. Cum i-au folosit bogatului averea și viața cea desfătată, vremelnică și prea scurtă? Căci întrucât n-a fost milostiv, s-a dus în munca cea veșnică, înfricoșată și prea greu de suferit. Și aceasta nu pentru că a fost bogat, deoarece averea "agonisită cu dreptate" este "dată omului de Dumnezeu" (Psalmi 131, 14-15; Facere 24, 35), ci reaua întrebuințare a averii și nemilostivirea l-au dus pe el în munca cea veșnică. Deci nu bogăția este pricina pierzării omului, ci întrebuințarea ei, ca urmare a voinței libere pe care o are omul de la crearea sa.
Bogăția duhovnicească a creștinilor este împlinirea cu sfințenie a poruncilor Sfintei Evanghelii, trăirea în desăvârșită dragoste, iertarea vrăjmașilor, participarea regulată la slujbele bisericii, ascultarea cu evlavie a Sfintei Liturghii în sărbători, deasa spovedanie și împărtășania cu Trupul și Sângele Domnului. Apoi nașterea de copii, înfrânarea de la orice fel de păcate trupești, blândețea, smerenia și toate celelalte fapte bune. Acestea sunt averea și lauda și cununa creștinilor care ne asigură mântuirea sufletului.