Luni, 02 Martie 2020 15:38

Slujbe speciale la Catedrala Episcopală în prima săptămână a Sfântului şi Marelui Post

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte pe fragmente în prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în cadrul Slujbei Pavecerniţei; iar în intregime se citeşte la Denia de joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paşti, la Utrenie. Acest Canon a fost alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul(+740).

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, începând cu ora 18.00, din această seară şi continuând şi în zilele următoare, ierarhul nostru, părintele episcop Nicodim, va citi acest canon de pocăinţă.

Dacă la început Canonul cel Mare se citea doar în mănăstiri, în prezent el se citeşte şi în majoritatea bisericilor de parohie, credincioşii participând în număr mare la această slujbă deosebită. Rolul şi scopul Canonului cel Mare este să ne descopere păcatul şi, astfel, să ne conducă spre pocăinţă.

Conţinutul Canonului Mare e un profund dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvărşite: "Râvnind neascultării lui Adam celui intâi zidit, m-am cunoscut pe mine dezbrăcat de Dumnezeu şi de împărăţia cea pururea fiitoare şi de desfătare, pentru păcatele mele. Vai, ticăloase suflete!"

Canonul cel Mare este o asumare teologică a istoriei în suflet, prin care omul conştientizează şi împropriază toate erorile şi valorile umanităţii, pentru a le dărui penitenţial lui Dumnezeu. Prin această rugăciune de pocăinţă, umanitatea întreagă se odihneşte în suflet şi este vindecată prin plângere, istoria se concentrează în clipa pocăinţei, ca facere din nou a lumii şi desfiinţare prin penitenţă a răului din noi, iar omul devine Biserică prin sfinţirea pe care o aduce harul lui Dumnezeu.

Citit 1926 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube