Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 17:10

Sfinții Trei Ierarhi prăznuiți la Biserica ,,Sfântul Dumitru” din Drobeta-Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, credincioşii severineni s-au adunat la biserica „Sf. Dumitru” din Drobeta-Turnu Severin spre a se ruga împreună cu conducătorul vieţii spirituale a cetăţii de la malul Dunării, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Sfânta Liturghie arhierească a început în jurul orei 09:30, alături de Preasfinţia Sa slujind un ales sobor de preoţi şi diaconi, la strană răspunsurile fiind date de către membrii Grupului Psaltic ,,Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din municipiu.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop le-a vorbit credincioşilor despre personalitățile marilor ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, cei care s-au învrednicit a fi vase alese ale lui Dumnezeu şi apărători ai Sfintei Treimi. Preasfinţia Sa a evidenţiat valoarea și sfințenia acestora, de-a lungul vremii, arătând că Sfinții Ierarhi sunt un exemplu de viaţă sfântă, demn de urmat de creştinii zilelor noastre.

În încheierea cuvântului, ierarhul mehedinţean a felicitat, cu ocazia onomasticii, pe părinții slujitori ai acestei parohii, Vasile Ghițan și Grigore Tiţa și a oferit Crucea Mehedințeană pentru mireni domnului Mihai Baziluc, credincios și ostenitor vrednic, pentru toată activitatea sa rodnică și folositoare Bisericii și Societății.

La final, părintele paroh Vasile Ghiţan a mulţumit chiriarhului locului pentru bucuria slujirii şi comuniunii euharistice, arătând că prezenţa Întâistătătorului eparhiei în mijlocul enoriaşilor pe care îi păstoreşte este întotdeauna un fericit prilej de zidire duhovnicească.

Biserica ,,Sfântul Dumitru” din Drobeta-Turnu Severin a fost zidită în anul 1873, prin cheltuiala doamnei Joiţa Chintescu, în memoria unicului fiu, decedat la numai 20 de ani. Fiind avariată în luptele ce s-au dat pe 10-11 noiembrie 1916, biserica a fost refăcută de Ghiţă Efta Bejan, veteran de război, care a reparat toate stricăciunile din interior şi exterior, împodobind lăcaşul cu pictură nouă. Aceste reparaţii au fost făcute şi în memoria pomenirii bravilor eroi, morţi cu arma în mână pe câmpia din jurul bisericii. Până în anul 1976 a fost folosită ca şi capelă de cimitir de către toate bisericile din oraş, când vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu, pe atunci mitropolit al Olteniei, a transformat-o în biserică parohială.

Actualmente, de păstorirea credincioşilor se ocupă părintele paroh Vasile Ghiţan, împreună cu părintele slujitor Grigore Tița.

Citit 1791 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 17:18

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube