Miercuri, 17 Februarie 2021 23:01

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron - hramul parohiei Obârșia-Cloșani

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, serbat de Biserica Ortodoxă la data de 17 februarie, a fost sărbătorit în mod deosebit în parohia mehedinţeană Obârşia-Cloşani, din protopopiatul Baia de Aramă. Cu acest prilej, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în cadrul căreia au fost pomeniţi ctitorii şi toţi ostenitorii cinstitului lăcaş de închinare.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului Psaltic ,,Sfântul Nicodim de la Tismana", al Catedralei Episcopale din municipiul Drobeta-Turnu Severin.

În încheiere, ierarhul mehedinţean a prezentat viața și activitatea Sfântului Mare Mucenic Teodor, iar domnul profesor universitar Tudor Rățoi a prezentat viața și activitatea lui Tudor Vladimirescu, dat fiind faptul că unul dintre pandurii lui Tudor era originar de pe aceste meleaguri.

Biserica Parohiei Obârşia-Cloşani este singura din Episcopia Severinului şi Strehaiei care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron. Sărbătoarea închinată Sfântului a adunat încă de marți seara, atunci când părinţii au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, credincioşi din parohie şi din localităţile învecinate. 

~Câteva repere istorice din viaţa parohiei ~ 

Biserica ,,Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron", din localitatea Obârşia-Cloşani este unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de zid mehedinţene. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1936. La ridicarea bisericii au contribuit toţi enoriaşii care, împărţiţi în echipe, au reuşit să aducă tot nisipul şi piatra necesare construcţiei.

Pictura a fost realizată de zugravii Gheorghe Bărbulescu din Tismana şi Matei din Peştişani, sub directa conducere şi supraveghere a pictorului C. Bogdan, inspector al artelor pentru Banat. A fost folosită tehnica în ulei, după tradiţia iconarilor bizantini şi greci, utilizând culori discrete, după toate canoanele Sfintei Biserici Ortodoxe. Tâmplăria a fost realizată de Sabin Doandeş din Proiteşti. Sfintele odoare s-au procurat de la depozitul Ionescu din Craiova, cu banii obţinuţi în urma unei subscripţii publice organizate cu aprobarea guvernului de atunci. S-au înregistrat peste 20.000 de recipise şi liste de subscripţie în valoare de câteva milioane de lei. Colecta a fost organizată de părintele Grigore Fierescu-Gorj, parohul din acea perioadă. Clopotniţa pe schelet din lemn s-a construit în anul 1946. Primul cimitir al satului a fost organizat în locul numit ,,Cracul Munceiului".

După numai câteva înmormântări, cimitirul s-a mutat pe coasta din faţa bisericii până la Râpi. Primul înmormântat în cimitirul actual a fost Dumitraşcu Dănciulescu, unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu. Slujba de sfinţire a avut loc în 15 septembrie 1946 şi a fost săvârşită de marele eclesiarh Teofil Niculescu, primul director al Seminarului Teologic ,,Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova, însoţit de arhidiaconul Sacerdoţeanu şi de vestitul medic Aurel Popescu din Turnu Severin.

Citit 1832 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2021 12:13

Galerie de imagini

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube