Sâmbătă, 26 Decembrie 2020 16:21

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana - Ocrotitorul Episcopiei Severinului și Strehaiei

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum 650 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte trei mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Nicodim, Ocrotitorului Eparhiei Severinului și Strehaiei, în fiecare an, la bucuria credincioşilor mehedinţeni iau parte oaspeţi veniţi atât de aproape, cât şi de departe. În acest an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Sfântul Cuvios Nicodim fiind și ocrotitorul Ierarhului mehedințean.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Nicolae-Sorin Marin, pe seama Catedralei Episcopale din Cetatea Severinului. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către psalții Catedralei severinene.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Nicodim a prezentat activitatea Preacuviosului Nicodim de la Tismana de când a venit pe teritoriul țării noastre și a înființat Mănăstirea Vodița, fiind considerat reorganizatorul vieții monahale de la nord de Dunăre.

Rugăciunile drept-slăvitorilor creştini au fost îndreptate şi către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos şi al cărei Sobor a fost prăznuit tot în aceeași zi.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul mehedințean a adresat un cuvânt de binecuvântare și de apreciere, oferind câte o icoană cu Maica Domnului părintelui Claudiu-Constantin Crăciun, parohul Catedralei Episcopale, care ieri și-a serbat ziua de naștere, dar și părintelui Marian-Alin Gigină, preot slujitor la Catedrala Episcopală, care în ziua de prăznuire a Sfântului Nicodim de la Tismana și-a serbat aniversarea.

De asemenea, părintele Mihai Zorilă, vicar eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a transmis Preasfințitului Nicodim felicitările membrilor Centrului Eparhial, colaboratorilor, apropiaților, dar și credincioșilor mehedințeni pentru bucuria de a purta cu cinste numele ocrotitorului întregii Oltenii și, în special, al Eparhiei Severinului, urându-i ani îndelungați întru dreapta slujire a lui Hristos.

Citit 1620 ori Ultima modificare Marți, 29 Decembrie 2020 18:10

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Septembrie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube