Luni, 08 Iunie 2020 14:42

Sfânta Treime - hramul Mănăstirii Strehaia

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni, 8 iunie 2020, de praznicul Sfintei Treimi, trei mănăstiri mehedințene au îmbrăcat straie de sărbătoare. Chinoviile de maici de la Mraconia, Cerneți și Strehaia formează troița așezămintelor monahale istorice din Episcopia Severinului și Strehaiei, care și-au serbat hramul în cea de-a doua zi după Rusalii.

Mănăstirea Strehaia, ctitorie a boierilor Craiovești, așezământ monahal istoric din Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat veșmânt sărbătoresc de praznicul Sfintei Treimi.

Sfânta Liturghie arhierească a  fost săvârșită aici de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un un ales alai de sfințiți slujitori, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic "Sf. Cuv. Nicodim  de la Tismana" al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Ierarhul mehedințean a așezat la sufletele credincioșilor un cuvânt de învățătură și de binecuvântare.

Mănăstirea Strehaia este o mănăstire ortodoxă din România situată în orașul Strehaia, județul Mehedinți, fiind constituită în curtea domnească a lui Matei Basarab, ridicată spre mijlocul secolului al XVII-lea și își are originile în curtea boierilor Craiovești. 

Craioveștii au fost una dintre cele mai însemnate familii nobiliare din Țara Românească, din care s-au ridicat domnitori pământeni și un număr mare de funcționari în structura politică și administrativă a Țării Românești. Ansamblul mănăstiresc fortificat, compus din turn de intrare, ziduri de apărare și prețioasa lui biserică, precum și ruinele vechii reședințe domnești, se află pe noua listă a monumentelor istorice având cod LMI MH-II-a-A-10406. 

Este singura mănăstire din țara cu altarul spre sud. Legenda preluată și de Nicolae Iorga, spune ca Mihai Viteazu, care s-a născut la Strehaia ar fi făcut o primă biserică, ridicând-o noaptea și orientându-se greșit, a asamblat biserica cu altarul spre Sud. Matei Basarab, a păstrat și el aceeași orientare. 

Mănăstirea se găsește la câțiva zeci de metri de drumul european E70 ce leagă Timișoara de București.

Citit 2607 ori Ultima modificare Luni, 08 Iunie 2020 19:12

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube