Duminică, 09 August 2020 23:22

Parohia ,,Sfântul Dorotei din Gaza" a îmbrăcat straie de sărbătoare

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Biserica ,,Sfântul Dorotei din Gaza" din localitatea Șimian, județul Mehedinți și-a cinstit ocrotitorul spiritual duminică, 9 august 2020. 

Hramul acestei parohii a început din seara zilei de 8 august, atunci când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Dorotei.

În dimineața zilei de duminică, programul liturgic a continuat începând cu ora 8:⁰⁰, când a fost săvârșită Utrenia, iar începând cu ora 9:⁰⁰ a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.  

Din soborul de slujitori a făcut parte părintele Ioan - Ovidiu Polexă, de la parohia Șelimbăr, județul Sibiu, cel care i-a fost părintelui paroh Daniel Vătuiu mentor și pedagog, călăuzindu-i pașii spre minunata Taină a Preoției; părintele Ionuț - Cosmin Ștefan, inspector bisericesc în cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei și cel care s-a ostenit cu construirea acestei biserici și a dus grijă de comunitatea parohială până la venirea părintelui Daniel Vătuiu; părintele Cătălin - Marinel Țăruș de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu - Severin; părintele paroh Daniel Vătuiu și părintele arhidiacon Bogdan Chirea de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu - Severin. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către psalţi ai Catedralei severinene.

În cuvântul de învățătură rostit, Ierarhul mehedințean a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică: ,,Este de datoria fiecărui creștin să se roage, este de datoria noastră să ne rugăm seara și dimineața. Dacă Iisus s-a urcat în munte să se roage, noi ne plecăm genunchii în camera noastră și ne rugăm; dacă Iisus Hristos s-a rugat în munte și noi să mergem la Sfânta Biserică și aici plecând genunchii inimilor noastre,  să ne rugăm; dacă Iisus Hristos s-a rugat în munte și noi suntem datori să ne rugăm, și când lucrăm ceva să zicem rugăciunea lui Iisus, cea mai scurtă rugăciune: ,,Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!". Când aude vrăjmașul diavol că din inima noastră pleacă această rugăciune a inimii, se îndepărtează de la noi, se înfricoșează doar la auzirea numelui lui Iisus Hristos, rugăciunea este armă împotriva vrăjmașului diavol" a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim.

În continuare, părintele paroh a vorbit despre importanța acestei zile, când toată comunitatea a participat la Sfânta Liturghie de hram: ,,A devenit deja o tradiție ca duminica dinaintea serbării Sfântului Cuvios Dorotei din Gaza să fie închinată sărbătoririi hramului parohiei noastre. Dacă ar fi ca să încadrez acest cuvânt al meu într-o temă anume, nu m-aș putea îndepărta de cuvântul ,,mulțumire". Se cuvine înainte de toate să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate bunătățile pe care ni Le-a dăruit, mai ales în această frumoasă și binecuvântată  zi. Astăzi, noi serbăm hramul Bisericii noastre, sau praznicul Bisericii noastre; precum o familie are praznicul său și vin toate neamurile și toate rudeniile, așa și familia noastră duhovnicească din această parohie și-a serbat astăzi ocrotitorul."

În încheiere, micuța Ana-Maria Pereanu, fiică a parohiei Calea Hinovei, a interpretat o frumoasă priceasnă închinată Maicii Domnului, iar Preasfințitul Părinte Nicodim i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Biserica parohiei Calea Hinovei din comuna Șimian, județul Mehedinți a fost sfințită în data de 9 august 2017.

Citit 2489 ori Ultima modificare Duminică, 09 August 2020 23:36

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube