De asemenea, transmite şi un mesaj de binecuvântare şi apreciere pentru eforturile conjugate ale elevilor, părinţilor şi profesorilor, care s-au fructificat în aceste rezultate.
Cele două olimpiade şcolare, clasele V-XII, reprezintă concursuri de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplinele Limba şi Literatura Română şi Religie. La aceste competiții pot participa elevi din învățământul de stat, particular și confesional, indiferent de forma de învățământ.
********
Cei mai buni elevi la disciplina Religie Ortodoxă au concurat la Olimpiadele Naționale de la Focșani și Piatra Neamț, desfășurate în Săptămâna Luminată.
Competiția de la Focșani a reunit, în perioada 8-12 mai, 327 de elevi de gimnaziu care au obținut primele locuri la olimpiadele județene.
Concursul a fost găzduit de Liceul de Arte „Gheorghe Tattarescu” din Focșani. În zilele libere, elevii au vizitat mai multe obiective turistice din zonă Vrancei, precum Mănăstirea Brazi și Mausoleul Eroilor de la Mărășești.
La Olimpiada de Religie de la Piatra Neamț, desfășurată între 7 și 11 mai, au participat 280 de elevi de liceu, conform comunicatului de presă al ISJ Neamț.
Probele de concurs au fost susținute la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”. Elevii au avut parte de un program special, care a cuprins un pelerinaj la Mănăstirile Agapia și Neamț, și au vizitat mai multe obiective turistice din zona Neamțului.
Premii la etapa naţională a Olimpiadei Naţionale de Religie de la Focşani şi Piatra Neamţ - 2024:
- SCURTU M.ANDREEA ALEXANDRA, clasa a IX-a, COLEGIUL NAȚIONAL „TRAIAN”, coordonator Prof. Falcan Mirela – PREMIU SPECIAL;
- ARJOCA ANA MARIA, clasa a X-a, COLEGIUL TEHNOLOGIC „CONSTANTIN BRÂNCOVEANU”, coordonator Pr. Prof. Muscalu Victor - PREMIUL SPECIAL;
- PORCĂRIN I. IONUȚ ANDREI, clasa a XII-a, COLEGIUL ECONOMIC „THEODOR COSTECU”, coordonator Prof. Grumăzescu Dacia - PREMIUL SPECIAL.
********
În perioada 15-19 mai 2024, a avut loc la Craiova Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească”, ciclul gimnazial.
La deschiderea evenimentului, Mitropolitul Irineu al Olteniei le-a explicat elevilor participanți că „în izvorul sau ontologia ei, cultura vine de la cult”.
La Craiova au ajuns 303 elevi și 45 de profesori însoțitori din toată țara.
„Oamenii, când se strângeau la Atena în jurul Olimpului și începeau olimpiadele, în primul rând veneau și se adresau zeilor din Olimp și apoi începeau concursurile. De aici s-au diversificat în vremurile noastre și concursurile intelectuale, la care sunteți chemați dumneavoastră, să vă dați această competență și să realizați lucrări de valoare. Așadar, vorbim de spiritualitate și de cultură în același timp, lucru foarte important pentru zilele noastre”.
Delegatul Patriarhului Daniel la Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și Spiritualitate Românească” a fost Arhid. Alexandru Cuţchi, inspector patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române
„Această olimpiadă școlară reprezintă un mijloc de evaluare a cunoștințelor, precum și răsplătirea eforturilor și a sacrificiilor pe care le-ați făcut în această cale pe care ați parcurs-o urmând să vă îmbogățiți din punct de vedere cultural, dar și spiritual și să vă formați ca oameni credincioși, onești și harnici atât de necesari societății în care trăim”, le-a spus elevilor Alexandru Cuţchi.
În perioada 22-26 mai, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a găzduit etapa națională a Olimpiadei Naţionale Interdisciplinare „Cultură și Spiritualitate Românească” pentru liceeni.
Competiția a reunit anul acesta 276 de participanți, care şi-au testat aptitudinile la disciplinele limba română și religie.
Competiția a fost organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în parteneriat cu Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri seara la Catedrala Episcopală din Baia Mare, în prezența Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a oficiat o slujbă de mulțumire.
Premii la etapa naţională a Olimpiadei Interdisciplinare de Cultură şi Spiritualitate Românească de la Craiova şi Baia Mare - 2024:
- TRUȘCULESCU BIANCA MARIA, clasa a V-a, COLEGIUL NAȚIONAL „GHEORGHE ȚIȚEICA”, profesori coordonatori Ciurel Mirela / Pr. Prof. Stăiculescu Leontin - MENȚIUNE
- GANȚOLEA CRISTINA ANTONIA, clasa a V-a, ȘCOALA GIMNAZIALĂ VÂNJU MARE, profesori coordonatori Mateescu Adelina-Mihaela / Curuescu Valentin - PREMIUL SPECIAL
- SURDU BIANCA ELENA, clasa a V-a, COLEGIUL NAȚIONAL „GHEORGHE ȚIȚEICA”, profesori coordonatori Ciurel Mirela / Pr. Prof. Stăiculescu Leontin - PREMIUL SPECIAL
- BĂDEŢ ALBERTTA, clasa a VI-a, ŞCOALA GIMNAZIALĂ „THEODOR COSTESCU”, profesori coordonatori Răducan Daniela / Blăgniceanu Mina - PREMIUL SPECIAL;
- VIDAN P. ELENA, clasa a IX-a, COLEGIUL NAȚIONAL „GHEORGHE ȚIȚEICA”, profesori coordonatori Genovu Violeta Camelia / Pr. Prof. Toma Alexandru Mihai - PREMIU SPECIAL
- NEDELCEA R. ANDRA, clasa a IX-a, COLEGIUL NAȚIONAL „TRAIAN”, profesori coordonatori Tutunaru Daniela / Ghinea Maria - PREMIU SPECIAL
- ȘOCÂTE T. THEODOR EUGEN, clasa a XII-a, LICEUL TEHNOLOGIC „LORIN SĂLĂGEAN”, profesori coordonatori Ciurel Alina Marinela / Blidaru-Dobrescu Elena-Denisa - PREMIU SPECIAL