Miercuri, 27 Mai 2020 22:44

Mănăstirea Jiana și-a serbat hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta și Dumneazeiasca Liturghie la altarul de vară amenajat pe esplanada paraclisului Mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare. Anul acesta, la cel de-al unsprezecelea hram de la înființarea mănăstirii, din cauza măsurilor de distanțare socială, au luat parte un număr restrâns de credincioși.

 

Înfiinţarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008. S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul ,,Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Vânju Mare. Piatra de temelie a sfântului așezământ monahal, aflat în construcție, a fost pusă pe 27 mai 2009.

Bucuria a fost mare pentru puținii creștini participanţi, întrucât în această zi s-au împlinit 7 ani de la târnosirea paraclisului mănăstirii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi pe esplanada din fața Paraclisului Mănăstirii, răspunsurile stranei fiind date de protopsalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După otpustul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim împreună cu soborul slujitor au săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii acestei Sfintei Mănăstiri trecuți la Domnul, Dan și Serban Pleniceanu.

Paraclisul Mănăstirii a fost ridicat din temelie în cursul unui singur an. În 2013 la un an după ce a fost instalat ca stareț al mănăstirii Jiana, părintele ieromonah Augustin Dragomir a făcut bunilor creștini ales dar duhovnicesc, aducând prinos al credinței lucrătoare, în acest timp al petrecerii postpascale, biserică lui Hristos, împodobită ca o mireasă. Sfânta biserică-paraclis se află sub oblăduirea și patronatul spiritual al Sfântului Simeon Stâlpnicul, pomenit la 1 septembrie, data începutului Anului Bisericesc.

La sfârșitul slujbei, Preasfintitul Parinte Nicodim a pus la inimile credinciosilor cuvânt de învățătură vorbindu-le celor prezenți despre martiriul Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul. 
De asemenea parintele stareț Augustin a pus la inimile celor prezenți câteva cuvinte încurajându-i să sporească rugăciunea pentru ca Dumnezeu să înlăture molima și pentru a trece de această perioadă grea în care ne aflăm din cauza pandemiei actuale. Totodată părintele stareț i-a îndemnat pe credincioși să respecte măsurile impuse de către autoritățile statului în această perioadă de pandemie.

Citit 1878 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 23:25

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube