Luni, 04 Aprilie 2022 15:06

Luni, 4 aprilie, s-a desfăşurat conferinţa pastoral-misionară de primăvară-vară în Eparhia Severinului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Drobeta Turnu Severin a avut loc, luni, 4 aprilie a.c., conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor şi cântăreţilor bisericeşti din Eparhia Severinului şi Strehaiei. Evenimentul desfăşurat la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin, cu implicarea Sectorului Cultural şi Învăţământ, s-a bucurat de prezenţa şi binecuvântarea a doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Manifestarea a fost prilejuită de declararea anului 2022 ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamţ” și a fost centrată  pe accentuarea rolului rugăciunii în viaţa Bisericii şi a credincioşilor, precum şi pe sublinierea faptului că în viaţa Bisericii sfinţii isihaşti sunt consideraţi modele de rugăciune personală permanentă şi de vieţuire creştină intensă.

Acţiunea religios-culturală a fost precedată de săvârşirea unei slujbe de Te Deum.

De la ora 10:00, preoţii, cântăreţii bisericeşti, angajaţii protoieriilor, personalul neclerical şi stareţii mănăstirilor mehedinţene, au luat parte la conferinţa care a cuprins două momente: susţinerea de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a referatului cu tema „Rugăciunea lui Iisus la Sfântul Paisie Velicikovski” şi a referatului „Sfânta Liturghie ca rugăciune deplină în viaţa preotului şi a credincioşilor” al Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

În deschiderea manifestării religios-culturale tematice, domnul consilier eparhial Mihai Corcodel, moderatorul evenimentului, a urat bun-venit invitaţilor, prezentând temele ce vor fi susţinute cu acest prilej.

A urmat cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Nicodim, care a  vorbit apoi, cu exemplificări din viaţa Sfântului Paisie Velicikovski, despre rugăciunea lui Iisus şi importanţa ei pentru credincioşi.

„Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev și de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei.

Cu binecuvântarea mitropolitului Moldovei Gavriil Calimachi și la îndemnul domnitorului Alexandru Moruzi, Cuviosul Paisie s-a mutat la Mănăstirea Neamț, cu o mare parte din obștea de la Secu, în ziua de 14 august 1779, unificând astfel cele două mănăstiri sub povățuirea unui singur stareț.

Timp de cincisprezece ani, cât a fost stareț al celor două mănăstiri unificate, Neamț - Secu, Cuviosul Paisie păstrează cu sfințenie același regulament de viață monahală din Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce privește rânduiala sfintelor slujbe, cât și nevoința monahilor la chilie. La biserică erau datori să ia parte toți părinții și frații, afară de cei bolnavi sau cei trimiși la ascultări. Marele stareț venea cel dintâi la sfintele slujbe și neîncetat se ruga cu rugăciunea inimii, vărsând în taină multe lacrimi. În obștea Cuviosului Paisie de la Neamț se aflau mai mulți călugări, sporiți duhovnicește, care aveau darul lacrimilor și al neîncetatei rugăciuni, căutând să-i urmeze întru toate părintelui lor sufletesc.”

În conferința cu tema „Sfânta Liturghie ca rugăciune deplină în viaţa preotului şi a credincioşilor” susţinută de Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, s-a subliniat că Liturghia are un aspect comunitar social prin aceea că ea nu este un act individual, singuratic, ci o rugăciune a Bisericii, o lucrare cu caracter colectiv, universal şi presupune, pentru a sesiza bogaţia spirituală şi viaţa de comuniune pe care le conţine, că trebuie sa ne înalţăm sufleteşte, trebuie să ne purificăm duhovniceşte ca să putem vedea şi gusta duhul dumnezeiesc de comuniune al Sfintei Liturghii. 

„Sfânta Liturghie este o încununare a rugăciunilor pe care creştinul este îndatorat să le săvârşească în viaţa sa, şi mai ales preotul, dar care îi cuprinde în lucrarea şi în esenţa ei pe toţi şi ne scoate din lumea aceasta pentru a ne aşeza înaintea lui Dumnezeu.

Un alt aspect important la Sfânta Liturghie este că ea mai înainte de toate este darul vieţii celei veşnice pe care Hristos ni-l dăruieşte prin lucrarea preotului împreună cu credincioşii, este şi un leac şi o soluţie pe care Biserica o propune preoţilor şi ei trebuie să o împărtăşască credincioşilor în aceste vremuri de tulburare.

Sfânta Liturghie are în miezul şi la începuturile ei Cina cea de Taină şi aşa cum ne spune cartea Faptele Apostolilor a fost printre cele mai importante lucrări ale comunităţii creştine de la început, Ziua Domnului în care creştinul îşi aduce aminte de Înviere şi să se cuminece cu Sfintele Taine, iar după aceea participă la ceea ce se numeşte agapa.”

În cadrul conferinţei  s-a mai discutat despre importanţa şi rolul marilor păstori de suflete, sfinţii isihaşti, care au contribuit, prin viaţa şi activitatea lor, la susţinerea şi consolidarea vieţii bisericeşti. La finalul conferinţei,  participanţii au fost invitaţi la un dialog deschis care să contribuie la sedimentarea tuturor ideilor expuse.

Citit 1012 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2022 23:42

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube