Lucrările au fost precedate, conform rânduielii statornicite, de slujba de Te-Deum oficiată de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în sala mare a Centrului Cultural Misionar, în prezenţa membrilor Adunării Eparhiale şi Permanenţei Consiliului Eparhial, la care au participat şi reprezentanţi ai unor instituţii de cultură din județ. După aceasta, în cadrul comisiilor, după analizarea Rapoartelor Generale de activitate au fost elaborate Proiectele de Hotărâri.
În cuvântul rostit la deschiderea lucrărilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Preşedintele Adunării Eparhiale, după ce a salutat pe cei prezenţi, a prezentat într-o retrospectivă sintetică cele mai importante realizări administrative, cultural-pastorale, sociale şi economice ale eparhiei care au marcat anul omagial și comemorativ 2020. De asemenea, Chiriarhul mehedințean a creionat câteva dintre coordonatele pe care se vor axa activităţile eparhiale din anul 2021, în lumina programului- cadru elaborat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru Anul omagial 2021, "An omagial al pastorației românilor din afara României" și ,"An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor". Proiectele de hotărâri au fost aprobate în unanimitate, devenind astfel acte normative cu aplicabilitate în întreaga eparhie.
Cuvinte de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată de către ierarh, alături de membrii Centrului Eparhial mehedințean în anul trecut, un an pandemic, și de propuneri concrete și proiecte pentru viitor au adresat domnul profesor Dr. Dinică Ciobotea, domnul profesor Dr. Tudor Nedelcea, domnul director al Arhivelor Naționale, filiala Mehedinți, Tudor Rățoi, domnul general Constantin Rogin și părintele protoiereu Vasile Ganțu.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a mulţumit tuturor membrilor Adunării Eparhiale pentru contribuţia adusă bunei desfăşurări a lucrărilor, cu îndemnul ca cele propuse să devină înfăptuire, spre folosul întregii eparhii.
Adunarea Eparhială este organul deliberativ al Eparhiei şi se compune din 30 de membri, reprezentanți ai clerului și ai credincioșilor, o treime clerici şi două treimi mireni. Conform statutului BOR, activitatea Adunării Eparhiale este împarțită în cinci comisii: comisia administrativ-bisericească, comisia culturală și educațională, comisia economică, bugetară şi patrimonială, comisia social-filantropică şi comisia organizatorică, juridică şi de validare.
Lucrările evenimentului nu au fost deschise publicului larg şi au fost organizate cu respectarea restricţiilor medicale emise pentru perioada stării de alertă.