Vineri, 19 Februarie 2021 22:30

Începutul Triodului - Slujire arhierească la Catedrala Episcopală

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică, 21 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf.M.Mc.Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Știm că se apropie Postul Mare, când la liturghie se citește pilda vameșului și a fariseului. Cu trei săptămâni înainte de lăsatul secului începe Triodul. Anul bisericesc e împărțit în trei mari perioade: Triodul (care ține până la Paști), Penticostarul (de la Paști la Cincizecime) și Octoihul (de la Cincizecime până la începutul celor trei săptămâni dinaintea Postului Mare.

Perioada Triodului trebuie să constituie, în plan personal, un timp de sfințire a vieții. Este perioada în care "grijile cotidiene" ar trebui să ocupe un loc secund, eforturile noastre duhovniceşti intensificându-se, în vederea întâmpinării marii sărbători a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Vorbim, așadar, despre un răstimp liturgic, dar și despre o carte care "dă tonul" în perioada care începe cu Duminica Vameșului și a Fariseului și se încheie cu Sâmbăta cea Mare, în ajunul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Perioada Triodului și-a luat numele de la cuvântul grecesc triodion care dorește să ne sublinieze faptul că, în slujbele Sfintei Biserici, cântările de la Utrenie sunt alcătuite doar din trei strofe, detaliu important pentru rânduiala stranei.

Citit 1260 ori Ultima modificare Vineri, 19 Februarie 2021 22:35

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube