Luni, 14 Octombrie 2019 18:13

Municipiul Iași a devenit în ziua prăznuirii Sfintei Parascheva Cetatea Ortodoxiei românești

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 30.000 de pelerini s-au rugat și au participat la Sfânta Liturghie oficiată în centrul Iașilor, culminându-se astfel sărbătoarea Sfintei Parascheva din acest an. Peste 100.000 de credincioși s-au închinat până acum la racla cu moaștele Cuvioasei, iar în această dimineață, 14 octombrie 2019, mii de pelerini au adus prinos de mulțumire la slujba săvârșită pe pietonalul Ștefan cel Mare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos și insulele Diapontice, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și alți 17 ierarhi ai Bisericii: Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nathanael, Mitropolit de Amantia, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corurile "Sanctus" și "Chivotul" ale Catedralei Mitropolitane din Iași. Înainte de oficierea sfintei slujbe, soborul de arhierei s-a închinat la cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, a adresat miilor de credincioși un cuvânt de învățătură:

"Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui! (Psalmul 67, 36). În răstimpul vieții noastre îl putem vedea pe Dumnezeu nu doar în Tainele Bisericii, ci și în chipul semenilor noștri, care au pășit înaintea noastră pe calea sfințeniei. Iată astăzi suntem părtași la o întânire de taină dintre doi mari sfinți ai Bisericii noastre, a Sfântului Ierarh Spiridon și a Preacuvioasei Maici Parascheva din Epivata! Ei au trăit vremuri diferite și în locuri diferite. Nu s-au întâlnit niciodată ca oameni. Dar au lucrat și avut în inima lor în chip puternic aceeași trăire: a vederii lui Dumnezeu ca iubire și libertate. Au lucrat și înțeles că sunt ființe chemate să Îl slăvească și să-I mulțumească lui Dumnezeu care li S-a făcut cunoscut și le-a descoperit scopul vieții: comuniunea cu Dumnezeu ca iubire și libertate. Această comuniune se realizează pe căile propovăduite și practicate de Biserică [...]. Într-o lume a ateismului, a materialismului, a răutații, a necredinței și a raționalismului care tăgăduiesc adevărul revelat, Sfântul nostru Spiridon se întâlnește cu noi și cu Sfânta Preacuvioasă Parascheva încredințindu-ne încă odată că: „Sfânt este Domnul Dumnezeul nostru”! Să-i urmăm, așadar, pe calea lor de viețuire creștină și să-L slăvim pe Dumnezeu pentru darurile Lui cele mari. Amin!".

Sfânta Liturghie din acest an a fost încununată cu oferirea de distincții pentru 17 clerici din Arhiepiscopia Iașilor, care au suferit în perioada epocii comuniste și au întâmpinat obstacole în timpul zidirii unor sfinte lăcașuri.

La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, dar şi zecilor de mii de pelerini care au luat parte astăzi, dar și în celelalte zile, la Sărbătoarea Sfintei Ocrotitoare a Moldovei:

"Tuturor pelerinilor le adresăm mulțumire pentru toată frumusețea cu care au îmbrăcat această sarbatoare. S-au îmbrăcat ei înșiși cu frumusețea sfinților Spiridon și Parascheva și, cu această frumusețe au îmbrăcat aceste zile. Pelerinajul dumneavoastră este admirat de foarte mulți. În același timp, există și oameni care critică, nu înțeleg acest pelerinaj sau îl murdăresc. Să-i iertați, iubiți credincioși, și să nu-i condamnăm pentru acesta. Să-i înțelegem, pentru că actul de pelerinaj la care v-ați înscris, nu poate fi înțeles de logica acestei lumi. […]. Pelerinajul este ca dragostea și ca Dumnezeu. Iar aceste două lucruri se trăiesc, se descoperă, nu se explică rațional. Dumnezeu să vă răsplătească pentru inima pe care o aveți, o inimă mare precum cea a Sfinților Spiridon și Parascheva. O inimă care rabdă, iartă, mulțumește și iubeste cu supramăsură, căci aceasta este singura măsură adevărată a dragostei. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!".

Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva va continua astăzi cu Paraclisul Sfintei Parascheva, de la ora 17.00, iar de la ora 18.30 va avea loc în Catedrala Mitropolitană un Concert dedicat Sfintei Cuvioase, susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași condus de maestrul Doru Petru Morariu.

Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până marți, 15 octombrie.

sursa: doxologia.ro

Citit 3633 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2019 18:21


mbl live


mbl youtube