Joi, 17 Ianuarie 2019 13:20

Mănăstirea Vodița şi-a serbat hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Joi, 17 ianuarie 2019, străvechea vatră monahală a Vodiţei a îmbrăcat veșminte de sărbătoare. Cinstitul așezământ și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare.

Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Prăznuirea Sfântului Antonie a început din seara zilei de miercuri, cu săvârşirea Slujbei Vecerniei. În ziua hramului, la Sfânta Liturghie arhierească răspunsurile stranei au fost date de către grupul psaltic Sfântul Nicodim de la Tismana al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost pus la inimile credincioșilor de către părintele consilier eparhial Adrian Olarean.
*
Mănăstirea Vodiţa este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi aşezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi s-a construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.

Citit 5768 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2019 14:46

Media


mbl live


mbl youtube