Duminică, 21 Aprilie 2019 20:45

De ce nu îl prăznuim anul acesta pe Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie?

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ un milion de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe nu își vor mai sărbători onomastica în ziua de 23 aprilie 2019. Care este motivul?

Având în vedere că data de 23 aprilie cade în acest an în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, sărbătorirea hramului sau a onomasticii, fiind momente de intensă bucurie, nu se integrează în specificul acestei perioade de post aspru și de primenire sufletească pentru sărbătoarea Învierii Domnului. De aceea, toți creștinii care poartă numele Sfântului Gheorghe își vor sărbători ziua onomastică luni, 29 aprilie, în Săptămâna Luminată.

În acest an, din motive pastorale, dar și pentru a da importanța cuvenită sărbătorii Sfântului Gheorghe, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să fie săvârșită nu în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în cea de-a doua zi de Paști. Raționamentul acestei decizii stă și în faptul că, în ajunul Floriilor, Vecernia săvârșită în cinstea Sfântului Gheorghe s-ar fi suprapus cu tradiţionala procesiune organizată în majoritatea parohiilor din țara noastră. În cadrul acesteia, credincioşii și preoții poartă în mâini ramuri de salcie sau finic şi flori, actualizând, astfel, drumul parcurs de Mântuitorul Nostru din Betania către Ierusalim.

Sursa: doxologia.ro

Citit 3980 ori Ultima modificare Duminică, 21 Aprilie 2019 22:17


mbl live


mbl youtube